23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Zajednički projekti sa Kinom

BIJELJINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u pismu koje je uputio kineskom premijeru predložio projekte, prije svega u oblasti energetike, koji bi zajednički bili rađeni u Srpskoj.

„Riječ je o tome da dobijemo podršku za gradnju autoputa Banjaluka – Glamoč. Želimo i da ojačamo iskustvo koje smo imali na izgradnji Termoelektrane `Stanari`, koja je u završnoj fazi, a koja krajem sljedeće godine treba da počne probni rad. Tu su još neki projekti u hidro i termo energiji“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je za „Blic“ najavio da bi na proljeće trebalo da otputuje u Kinu da bi nastavio razgovore na tu temu, te istakao da će biti nastavljena saradnja i sa Rusima.

Ističući da su pred Srpskom 2015. godine ogromni izazovi, Dodik je rekao da je vidljivo da je Republika sačuvala svoju stabilnost i ove godine, koja je, kako kaže, bila užasna sa stanovišta šteta od poplava.

„Iduće godine ćemo morati da pomažemo onima koji su pretrpjeli ogromnu štetu. Ove godine smo išli ka tome da do zime riješimo neke probleme oko smještaja, a sada moramo da im pomognemo u obnovi njihovih ekonomija koje su potpuno uništene, te porodičnih i velikih preduzeća“, rekao je Dodik.

I pored toga, kaže Dodik, u ranoj fazi je vidljivo da domaći BDP neće pasti i neće biti u minusu, što daje pravo za zaključak da bi 2014. godina bila veoma uspješna da nije bilo poplava.

„Nama treba nova finansijska pomoć koja bi nas dovela u poziciju da stabilnije prođemo period od narednih nekoliko godina“, rekao je Dodik i podsjetio da je Srpska ranije imala dogovor sa ruskom državom.

Dodik je izrazio uvjerenje da će prve naznake stabilizacije u Rusiji dovesti Republiku Srpsku u poziciju da realizuje projekat finansijske podrške.

„Sa realizacijom toga mi smo stabilizovali naš sistem, bez obzira na globalna kretanja“, rekao je Dodik.

Predjednik Srpske je najavio da će organima BiH i Srpske uputiti zvaničan prijedlog za uvođenje diferencirane stope PDV-a.

„Možda je vrijeme da se izvrši diferencijacija i da hrana, dječija odjeća, školski pribor, imajući u vidu težinu života, budu stavljeni na nižu stopu od recimo osam odsto, a da se za druge stvari PDV poveća na 21 odsto i time omogućimo da hrana bude još jeftinija“, rekao je Dodik.

On je istakao da je za to potreban dogovor na nivou BiH i da je to prilika za predsjednika SDS-a Mladena Bosića, ukoliko je toliko zabrinut za stanje u Srpskoj, da se uđe u tu priču.

Dodik je ocijenio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pokušava da „plati svoje dugove Bošnjacima time što podržava bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića da Predsjedništvo BiH bude mjesto riješavanja problema“.

„Tako, recimo, ako je problem u stavovima između vlada FBiH i Srpske, on bi trebalo da se pojavi sa Izetbegovićem i prelomi taj problem. To je vanustavna pozicija Predsjedništva, ali je očigledno to dug koji Ivanić ima i koji će pokušati da realuzuje. Naša pozicija je da je to antiustavno ponašanje i da ćemo zatražiti o tome stav parlamenta“, rekao je predsjednik Srpske.

Govoreći o odnosu i saradnji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da nisu imali ni jedan problem i da nije došlo do „političkog okretanja leđa“, kao što to hoće da predstavi opozicija u Srpskoj.

„Sa Srbijom imamo dobre odnose. Nismo imali nijedan problem Vučić i ja. Opozicija je lagala. Vidim da je sada razočarana što do toga nije došlo“, rekao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se