5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Čubrilović očekuje korektnu saradnju s visokim predstavnikom

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će saradnja sa visokim predstavnikom u BiH biti korektna, nezavisno od toga ko obavlja tu funkciju i bez obzira na stav Srpske prema kojem je OHR trebalo da završi mandat.

„Institicije BiH i Srpske treba da budu osposobljene da same vode ovu zemlju, koriste svoje potencijale i samostalno rješavaju pitanja njenih građana“, rekao je Čubrilović nakon sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

On je naveo da će prioriteti Narodne skupštine u predstojećem mandatnom periodu biti privredne teme i stvaranje uslova za bolji privredni ambijent.

„Parlament će prihvatati, truditi se da predlaže i usvajaće zakone koji stvaraju sigurnost za ulaganje, otvaranje radnih mjesta, jer je to brži put za rješavanje socijalnih i svih drugih životnih pitanja građana Srpske“, naglasio je Čubrilović.

On je dodao da je neophodno riješiti i pitanja kriminala i korupcije i svega što ima negativne posljedice za stvaranje povoljnog privrednog ambijenta.

Čubrilović je naveo da je sa Inckom razgovarao i o temi koju ni Narodna skupština, ni Republika Srpska ne mogu rješavati same, a to je borba protiv terorizma.

Incko je rekao da je, srednjoročno i dugoročno, za zatvaranje OHR-a i da želi da bude „više Brisela, a manje Dejtona“, naglasivši da dejtonski Ustav BiH postoji i da ostaje uređenje BiH sa dva entiteta, osim ako se tri naroda drugačije ne dogovore.

On je naveo da je BiH sama izabrala evroatlantski put, kao i da će njemačko-britanska inicijativa za BiH dobiti podršku na sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU 15. decembra, tako „da je kapija otvorena“.

„Nisu uslovi sada lakši, već je drugi redoslijed i biće moguće brže i lakše dobiti status zemlje kandidata ako budu ispunjeni uslovi koje traži Unija“, napomenuo je Incko.

On je ocijenio da je potrebno stvarati ambijent za ulaganje, tako da bude manje skandala, a više klime koja pogoduje ulaganju, ističući da bi nova vlada Republike Srpske trebalo da bude orijentisana na ekonomiju.

Odgovarajući na pitanje o audio-materijalu o kupovini poslanika, Incko je rekao da to treba da rješavaju nadležne institucije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se