Četrnaestogodišnjoj Nikolini iz Janje potrebna pomoć

Četrnaestogodišnjoj Nikolini Radman oboljela su oba bubrega. Ova djevojčica živi u Janji kod Bijeljine sa majkom, u stanu bez struje i sa samo 90 maraka mjesečno od dječijeg dodatka. Sa samo 12 godina, Nikolinini bubrezi su počeli da slabe. Dvije godine kasnije, bolest je uzela maha, zbog čega ona uskoro kreće na hemodijalizu.

“Jedan bubreg mi je jedna bolest pojela, a drugi je osušen. I on sporo radi, ali eto vodim kontrolu sve redovno tako da ne bole bubrezi, samo što imam slabe”, kaže Nikolina.

“Sad je taj bubreg joj u pitanju da njega zaštite. Sad su joj ugradili fistulu u ruci, i mora iza nedelje u Beograd na kontrolu…. Pa moram otići u hitnu da vidim sa glavnom sestrom da mi daju prevoz da je odbaci sanitet za Beograd”, priča Nikolinina majka za BN TV.

Zbog obaveza oko Nikoline, njena majka ne može da se zaposli. Od devedeset maraka dječijeg dodatka Radojka kupuje lijekove za kćerku i šta joj ostane za hranu.

”Žao mi je u duši me boli. Ako joj bude potreban bubreg moj, ako joj bude odgovarao ja ću joj dati. Što se tiče mene nije problem, ali vidjeću sa doktorima. Samo bih ja voljela… ako ko može, koliko ko može, nije dužan opet mu hvala… da njoj pomogne da njoj bude bolje, da više sa tim doktorima završim… više je po doktorima nego što je kod kuće i u školi. I ovu djecu kad pogledam njenu generaciju ovde me boli”, rekla je Radojka.

“Voliš li da ideš u školu? – Volim da idem u školu nego da sam u bolnici.”

Bez struje žive već dvije godine.

“Pa eto, 405 maraka duga, gdje je to meni da platim, odkud?”, pita se Radojka.

Omiljene serije i crtane filmove Nikolina gleda kod komšije koji iako je i sam bolestan i niskih primanja, njima dvjema se uvijek nađe pri ruci.

“Ovo je specifičan slučaj. Zato što sam i ja osto od 10 godina sirotnija i sam se borio za život. To je meni najsličniji slučaj. A i to što sam od rođenja hendikepirana ličnost. Ali moram pomoći, to je moj moral to je moja ljudska obaveza. Ne dam da je diraju kad ne bi jedan dan živio. To je meni njen pokojni otac u amanet ostavio”, kaže komšija ove porodice, Borivoj Varagić.

Za dva dana Nikolina će da napuni 14 godina. Na pitanje šta bi najviše voljela da dobije na poklon, skromno odgovara.

“Rekla sam mami da mi kockastu tortu naruči, voljela bih fin, dobar poklon za rođendan. – Pa šta bi najviše voljela, pa ne znam“, skromna je Nikolina.

Telefon za pomoć: 066 159 192 Nikolina Radman

žiro– račun: 554 – 402 – 008943 – 01 – 46
Pavlović international bank a.d

Devizni račun Pavlović banke
SWIFT: PAVLBA22
Radojka Radman
Karađorđeva 72, Janja, BiH
IBN CODE: BA 395542030055240122

[mom_video type=“youtube“ id=“oC6XfdsZtt0″]

Back to top button