18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Beč: Omerović negira da je vrbovao džihadiste

Salafistički propovjedač porijeklom iz Tutina, Mirsad Omerović negira da je regrutovao mlade za džihad. Omerović, koji je austrijski državljanin, prekinuo je saslušanje i odbio nastavak suđenja.

Mirsad Omerović, u Austriji poznat pod nadimkom Ebu Tejma je, prilikom saslušanja, odbacio tvrdnje da je regrutovao 12 mladih za džihad, prenosi Tanjug.

Nakon policijske akcije sprovedene istovremeno u Beču, Gracu i Lincu pravosuđe sada odlučuje o istražnom pritvoru za 13 uhapšena lica.

Od hapšenja sprovedena su saslušanja i analizira se zapljenjeni materijal iz pretresa 40 stanova, džamija i automobila.

Državno tužilaštvo iz Graca, koje je upravljalo akcijom, prebacuje Omeroviću i da je namjeravao da otputuje u Siriju, odnosno Irak da bi podržao terorističku organizaciju Islamska država.

Advokat Binder rekao je da su vlasti optužile Omerovića i zbog odlaska u džihad grupe mladih ljudi, a istražni organi su naveli čak i imena tih lica. Pojedini od njih, navodno, nisu ni poznati Mirsadu Omeroviću.

Binder je prenio da je njegov štićenik policiji naveo primjere mladih koji su već bili na putu u Siriju koje je on svojom intervencijom naveo da se vrate.

Što se tiče njegovih govora, koji su objavljeni na internetu, Omerović kaže da su oni pušteni bez autorizacije, u skraćenoj verziji i da ne sadrže poziv na džihad.

NJemački ekspert za islam Klaudija Dančke okarakterisala ga je kao „vjerskog potpaljivača“.

DŽamija u drugom bečkom okrugu gdje je Omerović dugo bio propovjedač i gdje je hvalisao Osamu bin Ladena već duže je bila na meti austrijskih vlasti.

Omerović je skoro dobio i zabranu propovjedanja u tom objektu, te se preselio u jedan borilački klub u Beču.

Prema policiji on nije samo u Beču, već i u Gracu regrutovao mlade za Islamsku državu.

Advokat Binder kaže da su optužbe konfuzne i da se iz dijelova materijala dobijenog od prisluškivanja može „sve i svašta iskonstruisati“.

Omerović je u petak prekinuo saslušanje i odustao je od nastavka na savjet advokata. „Sada čekamo šta će se dalje desiti“, rekao je Binder dodajući da njegov štićenik nije propovjedač mržnje.

Pravosudni organi imaju vremena do utorka da izreknu mjeru istražnog pritvora, a za optužbe članstva u terorističkom udruženju previđena je kazna do 10 godina zatvora.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se