20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Analitičari: Odličan ruski potez

BEOGRAD – Izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina i šefa Gasproma Alekseja Milera o otkazivanju gradnje Južnog toka, ako Evropa ne želi taj gasovod, odličan je potez ruske strane da bi se taj projekat realizovao, izjavio je sinoć Tanjugu predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

On izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: „Ili hoćete, ili nećete Južni tok! Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gdje da se okrene – saradnji sa Kinom i drugim zemljama“.

Vuletić je ocijenio da je riječ o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, poslije Putinove i Milerove izjave Evropa „kleknuti na koljena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa ‘gladna’ gasa“.

Vuletić smatra da će Južni tok biti izgrađen, jer je neophodan evropskim potrošačima i podsjeća da je samo u prošloj godini porasla tražnja za ruskim gasom u Evropi za 16 odsto u odnosu na 2012.

Predsjednik srpskog udruženja za gas smatra da je neozbiljan različit odnos i tretman pojedinih zemalja i institucija Evropske unije prema Južnom toku u poređenju sa drugim gasovodima, kao što je gasovod TAP, za koji je odobren izuzetak od Trećeg energetskog paketa.

Odluka Rusije da odustane od Južnog toka sasvim sigurno će pogoditi Srbiju, pogotovo jer će tako ostati bez alternative snabdijevanja gasom preko Ukrajine, gdje je situacija i dalje „rovita“, a time i bez mogućnosti da se obezbijedi od nove gasne krize, izjavila je urednica „Balkanmagazina“ Jelica Putniković.

Uz to, gradnja gasovoda koji bi išao od Turske ka Evropi da zamijeni ukrajinski tranzit ruskog gasa, kao i Južni tok, takođe treba da se gradi preko teritorija zemalja koje su članice EU. Dakle, pitanje je da li će i kada biti izgrađen, dodala je Putniković.

„Ako su Rusi ozbiljni sa izjavom da odustaju od Južnog toka, onda je Srbija, pa i Mađarska, na primer, koja je ovih dana i zakone menjala da bi omogućila gradnju ovog gasovoda, izigrana i biće kolaterlana šteta u svađi Brisela i Moskve“, dodala je ona.

Putnikovićeva je ukazala da je Njemačka sebi i svojim zapadnoevropskim susjedima obezbijedila alternativu za Ukrajinu, izgradivši Sjeverni tok, pa Srbija i balkanske zemlje sada zavise od političke igre moćnika.

„Osim što gubi mogućnost da obezbedi energetsku bezbednost u snabdevanju gasom Srbija, propadanjem projekta Južni tok, gubi investiciju koja je trebalo da uposli deo naše građevinske operative“, rekla je ona i podsjetila da je ipak, gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju dio međudržavnog naftno-gasnog sporazuma Srbije i Rusije, pa treba sačekati zvanično obrazloženje Beogradu iz Moskve.

Predsjednik Putin je u Ankari ranije danas izjavio da „uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, vjerujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta“.

„Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Južni tok, onda i neće biti realizovan“, rekao je ruski predsjednik, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da „zeleno svjetlo“ projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je „mrtav“, izjavio je potom izvršni direktor ruskog gasnog giganta „Gasproma“ Aleksej Miler.

„Projekat je otkazan. To je to“, rekao je Miler novinarima u Moskvi.

On je najavio i planove „Gasproma“ za izgradnju novog gasovoda ka Turskoj, koje će zamijeniti tranzit kroz Ukrajinu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se