9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Zbog mešetara BiH pred sankcijama Ruske federacije

SARAJEVO, BANJALUKA – Zbog nerealno velikog izvoza pojedinih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju (RF) i sumnje da roba iz EU preko BiH završava na njihovom tržištu, najveća zemlja svijeta od BiH traži odgovore, a u krajnjem slučaju mogla bi uvesti i sankcije i zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Za početak, RF od institucija BiH zatražila je hitan odgovor o tome koliko BiH proizvede određenih poljoprivrednih proizvoda i na kojim površinama je to zasađeno, prije svega jabuka, krušaka, krompira i grožđa. Iako je odgovor zatražen još 19. novembra, do juče on nije bio poznat, pišu Nezavisne novine.

„Plašimo se zabrane izvoza iz BiH u Rusiju i na to smo upozoravali, jer znalo se da će nakon što je Rusija uvela sankcije EU doći do pritiska na BiH u smislu da se preko nje izvozi u Rusiju“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara.

Inače, i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor RF nedavno je održala hitan sastanak sa predstavnikom Ambasade BiH u Moskvi jer se, prema njihovim podacima, uvoz voća i povrća povećao više od tri puta.

„U prvih devet mjeseci 2013. godine izvoz iz BiH zabilježen je u količini od 1.014 tona proizvoda iz oblasti zemljoradnje i voćarstva, a u prvih devet mjeseci ove godine izvoz pomenutih proizvoda iz BiH realizovan je u količini od 3.123 tone“, navodi se u pismu Ivana Brabalića, ambasadora BiH u Rusiji, koje je poslao na adresu Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, situacija s izvozom u Rusiju iz BiH je potpuno jasna. Radi se o tome da nakon što je Rusija uvela sankcije zemljama EU, poljoprivrednici i proizvođači iz tih zemalja preko BiH pokušavaju svoju robu da plasiraju u Rusku Federaciju.

„To ne rade proizvođači već mešetari i tajkuni koji su iskoristili momenat i vjerovatno uvoze i vrše reeksport“, kaže Dojčinović.

On naglašava da je proizvođačima u BiH bilo dobrodošlo što je Rusija uvela sankcije EU i da su tu mnogi vidjeli svoju šansu, ali da će, kako stvari sada stoje, koristi imati samo tajkuni i pojedinci.

Sa druge strane, u UIO BiH kažu da će u narednom periodu izvršiti analizu izvezenih proizvoda u Rusiju. „Ako bude potrebe, radićemo provjere i na terenu“, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Prema podacima kojima raspolaže UIO, u prvih devet mjeseci prošle godine iz BiH u RF nije izvezen nijedan kilogram krompira, međutim u istom periodu ove godine čak 94 tone ove biljke su otišle put Rusije. Što se tiče jabuka i krušaka iz BiH u prvih 10 mjeseci 2014. ukupno ih je izvezeno 2.066 tona vrijednosti 2,6 miliona KM, dok je taj izvoz u prvih 10 mjeseci prošle godine bio svega 10 tona u iznosu od 9.410 KM. U Rusku Federaciju iz BiH u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezeno je 65 tona grožđa ukupne vrijednosti 125.000 KM, a ove godine oko 53 tone vrijedne 87.204 KM.

Zanimljivo je i to da se podaci UIO i podaci RF ne poklapaju, pa tako institucije Ruske Federacije tvrde da je iz BiH uvoz grožđa povećan pet puta i to sa 68 na 389 tona ove godine.

Zbog novonastalih problema u trgovini s Ruskom Federacijom juče je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH održan sastanak, koji do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nije bio završen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se