19.4 C
Zvornik
13. јул 2024.

UIO BiH prima 253 radnika u 2015. Planirano 10.620 kontrola poreskih obveznika

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH planira iduće godine da zaposli 253 radnika zbog čega zahtjeva i nekoliko miliona veći budžet.

U planu rada UIO za iduću godinu navedeno je da je neophodna popuna radnih mjesta sistematizovanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji UIO. UIO je izradio i prijedlog zahtjeva za povećanje svog budžeta za više od 2 mil KM u odnosu na ovogodišnji. Na povećanje najviše utiču veća izdvajanja za bruto plate koje će sa ovogodišnjih 57,5 mil porasti na 61,8 mil KM u idućoj godini. Istovremeno umanjuju se troškovi unajmljivanja imovine i opreme i za ugovorene i druge posebne usluge, te za kapitalne izdatke, nabavku zemljišta i opreme. Ukoliko zahtjev UIO bude prihvaćen, budžet te institucije biće povećan s 113 mil na 115,4 mil KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević rekao je da Upravi nedostaje inspektora s obzirom na veliki obim posla.

– Postoji veliki broj poreskih obveznika pa je potreban dodatni broj radnika, a planirano je i poboljšanje analize rizika i određivanje obveznika koji će biti predmet kontrola iduće godine – istakao je Kovačević, piše Glas Srpske.

On je kazao da je u toku 2015. godine planirano 10.620 kontrola poreskih obveznika.

– Za one koji su u kategoriji velikih poreskih obveznika planirano je ukupno 1.470 kontrola – rekao je Kovačević.

Dodao je da će posebna pažnja biti usmjerena na kvalitet i integritet rada zaposlenih i jačanje stepena odgovornosti i radne discipline u izvršavanju povjerenih poslova.

Istovremeno u UIO planiraju da u 2015. godini od indirektnih poreza prikupe 6,11 mlrd u bruto, odnosno 5,08 mlrd KM u neto iznosu.

UIO će u idućoj godini posebnu pažnju posvetiti naplati dugovanja. Aktivnosti koje ćemo sprovoditi u okviru prinudne naplate dugovanja je teško izraziti brojčano iz razloga što poslovi prinudne naplate zavise od iznosa dugovanja koji je promjenljiva kategorija od ponašanja i broja dužnika i njihove platežne sposobnosti, navedeno je u Planu rada.

U UIO planiraju i da klasifikuju dužnike po visini i vrsti duga, periodu dugovanja i po tome da li su prestali sa radom ili su u postupku stečaja ili likvidacije i da li posluju i podnose prijave samooporezivanja.

Biće intenzivirane sve aktivnosti i mjere prinudne naplate, zapljena novca i obustava transakcija preko računa otvorenih kod banaka, zapljena nenaplaćenih potraživanja dužnika i prodaja nekretnina na kojim je UIO upisao zakonsku hipoteku prvog reda, kao i zapljena i prodaja pokretne imovine, kao i naplata određenog iznosa dugovanja za koje je pokrenut izvršni postupak, plan je UIO.

Interna revizija

U UIO je iduće godine planirana interna revizija različitih procesa, između ostalog, procesa prinudne naplate, planiranja kontrola poreskih obveznika, interne kontrole kvaliteta rada poreskih inspektora, povrata PDV-a, planiranja i izvršenja budžeta, kancelarijskog poslovanja, upravnih sporova, oslobađanja od plaćanja indirektnih poreza, suzbijanja krijumčarenja i javnih nabavki.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se