8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Sve izvjesnije da će Željka Cvijanović ostati premijer?

BANJALUKA – Nakon što su SNSD, DNS i SP postigli dogovor o formiranju Vlade RS, u narednih nekoliko dana biće riječi o pojedinačnim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koje će pripasti ovim partijama.

Kako stvari sada stoje, DNS će imati pravo prvog biranja i već u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva stranke biće donesena odluka da preuzmu odgovornost za funkcionisanje Narodne skupštine RS, dok će SNSD i dalje imati predsjednika Vlade RS, a sve izvjesnije je da će na tom mjestu ostati Željka Cvijanović, aktuelni premijer.

„Pravo prvog biranja ministarstva u Vladi RS imaće SP, a u kasnijoj raspodjeli vlasti pored tog ministarstva dobiće još dva“, ispričao je izvor „Nezavisnih“ blizak partijama koje će fomirati vlast.

Isti izvor navodi da će SP tražiti mjesto ministra unutrašnjih poslova i da će prvi policajac RS u naredne četiri godine, po svemu sudeći, biti Petar Đokić, aktuelni ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i lider SP-a.

U DNS-u i SP-u juče nisu željeli govoriti o imenima i pojedinačnim funkcijama ističući da se još ništa ne zna i da će organi stranke o tome razgovarati.

Kako su nam rekli u DNS-u, u ponedjeljak će biti održana sjednica Predsjedništva stranke nakon koje će se znati više detalja, dok će u međuvremenu biti razgovora i sa partnerima iz koalicije, odnosno NS-om i SRS-om.

Takođe u SP-u juče su naglasili da će organi stranke zasjedati odmah nakon što zvanično budu objavljeni rezultati izbora 12. novembra i da ne znaju koje će ministarstvo tražiti za sebe.

Izvor „Nezavisnih“ naglašava da ni u strankama koje će činiti budući saziv Vlade RS još ne znaju koja će ministarstva imati na raspolaganju, jer gotovo je izvjesno da će doći do reorganizacije Vlade RS, na način da će pojedina ministarstva biti razdvojena, pojedina ukinuta, neka spojena, a od dijelova  nekih će nastati direkcije ili agencije.

„Kako i će to biti urađeno to je pitanje i to se još ne zna. Moguće je da onaj ko dobije mandate za sastav novog saziva Vlade RS odmah i predloži reorganizaciju Vladu RS i od Narodne skupštine traži podršku za tako nešto, a moguće je i nakon što se preuzme mandat da ubrzo dođe do toga“, ispričao je isti izvor, pišu Nezavisne novine.

O reorganizaciji Vlade RS prije izbora i tokom izborne kampanje govorili su i najviši zvaničnici RS, pa je tako Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, precizirao da je postojeći sistem od 16 ministarstava dijelom nametnut i da je potrebno više pažnje staviti na pojedina ministarstva koja se bave privredom i ekonomijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se