8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

SNSD, DNS i SP će formirati vlast u Srpskoj

BRČKO – SNSD, DNS i SP usaglasili su danas u Brčkom sporazum o političkoj saradnji i formiranju vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa liderima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem rekao novinarima da će potpisivanje koalicionog sporazuma uslijediti nakon konačne potvrde izbornih rezultata.

„Mogu i definitivno da potvrdim da SNSD, DNS i SP imaju 42 poslanika i više, da apsolutno imaju većinu u Narodnoj skupštini i mogu da formiraju novu vladu“, rekao je Dodik.

On je naveo da su sporazum, koji je danas potpisan, dugo radile grupe stručnjaka iz sve tri stranke, te da su u njemu usaglašene politike o svim važnim pitanjima funkcionisanja države i vlasti – od infrastrukture do razvoja odnosa prema okruženju i evropskim integracijama.

Dodik kaže da je riječ o kvalitetnom dogovoru, koji ide na organe sve tri partije, te da je najvažnije da su SNSD, DNS i SP, kao ozbiljne političke strukture, istrajali na tome da vlast generišu stranke sa sjedištem u Srpskoj.

On je ostavio mogućnost saradnje i sa drugim političkim strankama, ali je naglasio da 42 glasa u Narodnoj skupštini moraju biti iz Srpske.

Dodik je rekao da je prvi put ova koalicija dogovorila formiranje predsjedničkog kolegijuma koalicije, koji će se sastajati jednom sedmično i raspravljati o svim važnim pitanjima, davati političke smjernice i odgovore na sve izazove pred organima vlasti.

On je potvrdio da stav koalicije o pitanju NATO ostaje isti i naglasio spremnost za rješavanje pitanja „Sejdić-Finci“ i mehanizma koordinacije kao uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je rekao da će o imenima u strukturi vlast biti riječi nakon konačne potvrde izbornih rezultata, ali da su Narodna skupština i Vlada Srpske već usaglašene.

Koalicija otvorena za saradnju s drugim partijama

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da se dogovorenoj koaliciji SNSD, DNS i SP mogu priključiti još neke stranke i poručio da su za takvu vrstu saradnje veoma zainteresovani i otvoreni.

On je rekao da je na današnjem sastanku u Brčkom sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i DNS-a Markom Pavićem potvrđeno da tri stranke imaju obezbijeđena 42 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske.

„Poštovali smo princip da Vlada Republike Srpske treba da bude birana od parlamentarne većine koju je čine stranke sa sjedištem u Srpskoj. Taj bazni princip je ispunjen i u tom smislu više nema mjesta za bilo kakve kalkulacije, niti je to moguće mijenjati“, rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

Đokić je pohvalio saradnju ove tri stranke u prethodnim godinama, čime je obezbijeđenja stabilnost i sigurnost Republike Srpske i funkcionisanje na nivou BiH.

„Ostalo je mnogo otvorenih pitanja koja nisu u prethodnim godinama riješena, posebno na nivou BiH i to će biti važna oblast kojoj će koalicija biti posvećena u budućnosti“, rekao je Đokić.

On je najavio da će do potpisivanja koalicionog sporazuma, koji će uslijediti nakon potvrde izbornih rezultata, biti vođeni razgovori o strukturi vlasti na svim nivoima.

Đokić je poručio da taj nastavak razgovora i usaglašavanja o važnim pozicijama na svim nivoima vlasti neće biti smetnja za potpisivanje sporazuma.

„Rješenja su uvijek zasnovana na kompromisima i bez kompromisa se to neće moći riješiti. Očekujem da će ta praksa i ovog puta biti potvrđena, što je važno da bi vlast u Republici Srpskoj i BiH mogla biti stabilna“, rekao je Đokić.

Koalicija dogovorena na bazi usaglašenih politika

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da su usaglašene politike na bazi kojih je dogovorena koalicija suština danas postignutog dogovora SNSD-a, DNS-a i SP.

„Usaglasili smo danas politike za razvoj Republike Srpske i BiH i način izgradnje ukupnih odnosa unutar Srpske i sa okruženjem. Na bazi usaglašenih politika sa 42 poslanika u Narodnoj skupštini ove tri stranke odlučile su da idu u koaliciju“, rekao je Pavić novinarima nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SP-a Petrom Đokićem.

On je podsjetio da su uz DNS i poslanici SRS-a i NS-a koji su uračunati u broj od 42 poslanika.

Pavić je ocijenio da su usaglašenim politikama dogovorena rješenja za mnoga otvorena pitanja u Republici Srpskoj, BiH i u odnosima sa okruženjem.

„Najvažnije je da se prekinu spekulacije i nagađanja i da ‘babe vračare’ više nemaju uticaja, jer je ovo ozbiljna politika“, smatra Pavić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se