14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

SIPA provjerava novopečene Srbe

BANJALUKA – Funkcioneri Bosanske stranke (BOSS) Haris Pleho i Rasim Smajić našli su se pod lupom pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nakon što su preko noći postali Srbi kako bi se dočepali fotelja u Parlamentu FBiH,piše današnji Glas Srpske.

Pleho i Smajić su se u kandidatskom obrascu Centralne izborne komisije (CIK) BiH izjasnili kao Srbi, da bi bili imenovani u Dom naroda Parlamenta FBiH i zauzeli pozicije koje, po Ustavu, pripadaju predstavnicima srpskog naroda. Situacija je posebno zanimljiva kada je u pitanju Pleho, koji je odbornik u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Sarajeva iz reda ostalih.

Sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim strukturama kaže da SIPA provjerava da li su Pleho i Smajić izvršili krivično djelo.

– Ako se ustanovi da su se na posljednjem popisu stanovništva izjasnili kao Bošnjaci ili pripadnici drugih naroda, osim srpskog, a zatim dokaže da su se u svrhu ostvarivanja koristi lažno izjasnili kao Srbi, to je krivično djelo – rekao je naš sagovornik.

Dodao je da su, osim toga, Pleho i Smajić svojim izjašnjavanjem kao Srbi uskratili pozicije legitimnim srpskim predstavnicima i narušili nacionalni paritet u Parlamentu FBiH koji je zagarantovan Ustavom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se