18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Samo Srbija glasala protiv veličanja nacizma

Srbija je jedina zemlja regiona koja je glasala za rezoluciju protiv glorifikacije nacizma, koja je proteklog vikenda usvojena u Ujedinjenim nacijama. Rezoluciju je predložila Rusija, a Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija bile su uzdržane, dok su SAD, Ukrajina i Kanada glasale protiv.

Rezoluciju „Glorifikacija nacizma: o nedopustivosti određenih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti u vezi sa njima“ usvojio je Treći komitet GS UN, zadužen za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja.

U dokumentu se, između ostalog, izražava ozbiljna zabrinutost zbog uspona ekstremističkih pokreta i političkih partija koje propagiraju rasizam, etnocentrizam i ksenofobiju, koji se bave širenjem ideologije fašizma i rasne nadmoći.

Rezolucijom se osuđuje slavljenje nacističkog pokreta i bivših članova organizacije „Vafen-SS“, između ostalog, otvaranjem spomenika i memorijala, kao i održavanje javnih demonstracija sa hvaljenjem nacističke prošlosti, pokreta i neonacizma, prenosi Israel News.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se