3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Postavljeni časni krstovi na zvonicima zvorničkog Sabornog hrama (foto)

„Ovo je veliki i istorijski dan za naš grad koji je zakršten časnim krstovima koji su podignuta na dva zvonika Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice. Poslije 197 godina od gradnje našeg starog hrama, mi smo danas podigli krstove na novi hram i na taj način pokazujemo ljubav i prema Bogu i prema svetoj crkvi i prema svojoj pravoslavnoj vjeri“.

ZVORNIK – Ovo je danas, tokom čina postavljanja krstova na zvonike Sabornog hrama u izgradnji rekao protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, izražavajući svoju veliku sreću i zadovoljstvo.

– Zvonici su visoki 52 metra, a krstovi su visoki 4,30 metara. Angažovali smo autodizalicu i, hvala Bogu, danas je sve odrađeno bezbjedno. Pokušali smo da krstove postavimo 17. septembra uz pomoć helikoptera, ali budući da je montaža krstova zahtijevala veću preciznost nego što je to bilo moguće postići helikopterom, angažovali smo autodizalicu i danas smo svi ponosni što je sve urađeno kako treba – rekao je Lukić.

Podizanju časni krstova prisustvovao je i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, te zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević.

Stevanović je ocijenio da je ovo jedan od najvećih dana u istoriji Zvornika.

– Mi poslije skoro dva vijeka gradimo hram u samom gradu i on dobija završne konture postavljanjem ova dva krsta, a one najvisočije tačke hrama su ovim činom gotove. Ovo je i jedan veliki dan za sve priložnike, i one koji su dali 1 KM i one koji su dali nekoliko desetina hiljada maraka. Zahvalnost svima njima, zahvalnost našim sugrađanim, onima koji su vjerovali u ovaj naš poduhvat. Ovo je jedan veliki graditeljski poduhvat za naš grad i ja sam danas neizmjerno srećan što sam i sam dobio priliku da budem dio onih koji su uzeli aktivno učešće u gradnji i što smo nakon svih ovih godina dočekali da podignemo krstove. Nadamo se da ćemo na proljeće naredne godine početi i sa unutrašnjim uređenjem hrama. Ono će trajati sigurno više godina, jer se radi o ogromnom objektu, ali sve što se radi, i završiće se – rekao je Stevanović.

Lukić je izrazio veliko zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji Sabornog hrama.

– Kada je prvi put pokušano postavljanje krstova, sjeverni zvonik nije bio izgrađen, a danas je izgrađena čelična konstrukcija i slijedi da tesari, zidari i limari odrade svoj dio posla. Na južnom zvoniku je završena i fasada i nakon što limari završe dio posla nakon postavljanja krsta, počeće i demontaža skele. Zaista ide sve po planu i zadovoljan sam tokom radova – istakao je Lukić.

Časne krstove je osveštao na Malu Gospojinu, hramovnu slavu, Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko tuzlanski Hrizostom uz prisustvo velikog broja vjernika. Krstovi su dar Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, a kumovi krstova su bili Draga Milovanović, Milan Stanojević i Živojin Zarić.

Izgradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je 6. jula 2009. godine, kada je nalivena temeljna ploča na dubini od 5,5 metara. Hram ima osnovu 20 metara puta 20 metara, a uz hram su na obe strane tremovi od po 8 metara i zvonici od po 6 puta 6 metara.

Lukić je rekao da je Saborni hram impozantna građevina koja ne može biti neprimjećena i koja će biti simbol i ponos našeg grada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se