36.4 C
Zvornik
14. јул 2024.

Postavljena turistička signalizacija u Kiseljaku

ZVORNIK – Turistička organizacija opštine Zvornik (TOOZ) realizovala je u Kiseljaku projekat „Turistička signalizacija i obilježavanje prirodnog i kulturnog nasleđa opštine Zvornik“ koji je sa 2.000 KM finansiralo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Slavica Andrić, direktor TOOZ-a, rekla je da su u okviru projekta na magistralnom putu Zvornik – Bijeljina postavljene dve turističke putokazne table, te u centru Kiseljaka na lokaciji broj dva gdje se nalaze izvori „Petica“, „Šestica“, „Sedmica“ i „Četvorka“ info pano sa mapom i i osnovnim informacijama o izvorištima.

– Za realizaciju cijelog projekta trebalo je mnogo više sredstava, ali s obzirom na visinu odobrenih sredstava mi smo odredili da nam je Kiseljak prioritet. Ova mjesna zajednica nekada je bila poznata banja, a danas je ruralno područje sa devet izvora ljekovite vode i sa naglašenom zdravstvenom funkcijom. U prethodnom periodu i Opština Zvornik uložila je velika sredsva u putnu infrastrukturu i uređenje prostora oko izvorišta, što značajno podiže kvalitet uslova boravka u ovom mjestu. Međutim, izvori nisu bili obilježeni, niti su sa glavnog magistralnog puta postojali putokazi koji turiste usmjeravaju ka Kiseljaku, što je kroz ovaj projekat riješeno – rekla je Andrićeva.

Ona je dodala da je cilj ovog projekta što bolja turistička informisanost, te da se turisti koji ovdje dođu i korisnici ljekovitih voda što bolje snađu.

– Smatramo da su izvori u Kiseljaku i Kiseljak uopšte veliki potencijal i po pitanju seoskog i po pitanju zdravstvenog turizma. Projekat će svakako doprinijeti i boljoj promociji ovog mjesta s obzirom da će turisti putem putokaznih znakova sa veoma frekventnog magistralnog puta M19 biti usmjereni na ovo mjesto – istakla je Andrićeva.

Ona je napomenula da je TOOZ ovaj projekat realizovala uz pomoć Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Zvornik, a izrazila je i zahvalnost Bobanu Saviću iz Kiseljaka koji je ustupio fotografije koje se nalaze na mapi.

Kiseljak se nalazi na samo 24 kilometra od grada Zvornika. Odlikuje se ekološki očuvanom okolinom, dok u centralnom dijelu naselja, duž toka male rijeke Jasenice izvire devet po kvalitetu, kapacitetu, ljekovitosti i ukusu različitih mineralnih voda koje su ime dobile po redosledu pronalaska i obrade izvora od jedan do devet. Kiseljak je prije rata imao oko 7.000 posjetilaca na godišnjem nivou, a skoro svaka kuća se bavila izdavanjem smještaja.

Andrićeva je posjetila da su do sada u opštini Zvornik u okviru turističke signalizacije postavljene dvije table dobrodošlice, te niz turističkih tabli u samom gradu i do Đurđevgrada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se