7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Posle skoro 50 godina pronađene fotografije ubistva Če Gevare (video)

Gotovo 50 godina od smrti legendarnog latinoameričkog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, jedan španski političar pronašao je neobjavljene fotografije njegovih posmrtnih ostataka u dokumentima španskog misionara preminulog 2012. godine.

Fotografije novinara Frans presa Marka Itena prikazuju Če Gevarino tijelo u jakni vojnog stila na kojoj se nalaze tragovi zemlje, kao i slike tijela odmah posle smrti u oktobru 1967. godine u Boliviji.

Španski misionar Luis Kuartero Lapijeca donio je te fotografije u Španiju. Pronašao ih je Imanol Artega, njegov nećak, gradski odbornik mjesta Rikla na severozapadu Španije.

– Kuartero je donio fotografije u novembru 1967. godine u Španiju u vrijeme vjenčanja mojih roditelja – rekao je Artega i dodao da je misionar prije toga živio desetak godina u Latinskoj Americi.

Prema njegovim riječima, fotografije mu je dao jedan francuski novinar, u strahu da slike nikada ne budu objavljene, a Kuartero je tada bio jedini Evropljanin koji se vraćao u svoju zemlju.

Mark Iten je bio jedini reporter koji je ovjekovečio Če Gevarinu smrt. Čuveni revolucionar, argentinski ljekar veoma blizak kubanskom lideru Fidelu Kastru i učesnik kubanske revolucija, uhvaćen je 8. oktobra 1967. godine u Boliviji.

Pogubljen je narednog dana. Sahranili su ga bolivijski vojnici zajedno sa još šest drugih bolivijskih gerilaca. Njegova smrt, u koju je, kako se vjeruje, bila umješana i američka obavještajna služba CIA, ostala je do dan danas kontroverzna.

Artega, koji je fotografije pronašao u jednoj kutiji sa slikama o Boliviji, rekao je da uopšte ne namjerava da proda slike, već će ih čuvati kao porodično blago.

Reporter Iten, koji je nastavio da putuje i fotografiše, umro je 2012. godine. On je Čeove fotografije poslao Frans presu i sada se nalaze u arhivi francuske novinske agencije, ali su mnoge od njih nestale.

[mom_video type=“youtube“ id=“pc0iBqQDMuM“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se