14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Pojeftinile cigarete u Srbiji: Za paklicu do 50 dinara manje

Vodeći proizvođači i prodavci cigareta u Srbiji odlučili da snize cijene pojedinih duvanskih proizvoda. Crno tržište rezanog duvana uticalo na odluku duvandžija

Vodeće duvanske internacionalne kompanije u Srbiji, poslednjih dana obaraju cijene pojedinih proizvoda, kako bi sačuvale tržište. Tako, paklica cigareta ove nedelje, zavisno od prozvođača, može da se kupi i za 20 do 50 dinara jeftinije, 0,3 do 0,8 KM! Snižene su samo cigarete „srednjeg ranga“, odnosno one koje pušači u Srbiji najčešće kupuju.

Ovaj potez povukli su, smatraju stručnjaci, zbog crnog tržišta rezanog duvana, koje im je ogromna nelojalna konkurencija, ali i zbog sve slabije prodaje. Procijene su da država godišnje zbog šverca cigareta gubi oko 100 miliona evra. Kada se tome doda i slaba kupovna moć stanovništva i pad prometa na svim nivoima, za duvandžije nije bilo drugog riješenja.

Kompanija „Filip Moris“ u čijem sastavu posluje i Duvanska industrija Niš snizila je cijenu paklice „bonda“ koja umjesto 190 (3,1KM), sada košta 170 dinara (2,7KM)  Za paklicu „pal mala“ čiji je proizvođač „Britiš amerikan tobako“ pušači će sada izdvajati 20 dinara manje, jer je cijena oborena sa 200 (3,2KM) na 180 dinara (2,9KM). Za „vajseroj“ kupci izdvajaju i do 30 dinara manje. Cijena „100 s“ pakovanja je snižena sa 190 na 170, dok je obična paklica pojeftinila sa 190 na 160 dinara. Cigarete „jork“ jeftinije su za 10 i 20 dinara, u zavisnosti od pakovanja. Isti slučaj je i sa „fastom“, „monusom“, a pojeftinio je i L&D, „monte karlo“, „nekst“…

Cigarete „kamel“ umjesto 240 (3,9KM) koštaju 200 (3,2), a „asos“ je sa 240 (3,9KM) pao na 190 dinara (3,1KM).

Poznavaoci prilika kažu da je osjetno „palo“ tržište duvana, i da se pored rezanog, sve češće nude i kutije „no nejm“ cigareta na „crnom“ tržištu, koje ozbiljno ugrožava regularnu proizvodnju i prodaju duvana.

– Duvandžije pokušavaju da prilagode cijenu trenutnoj tražnji za svojim cigaretama na tržištu, kao i postojećoj platežnoj moći građana – kaže za „Novosti“ ekonomista Dragovan Milićević. – Ako imamo pad esencijalne tražnje za prerađenom i neprerađenom hranom mjesečno za oko jedan do dva odsto, onda je jasno da trgovci beleže slabu prodaju i kod ostale robe.

Definitivno, dodaje Milićević, „crno tržište“ uzima danak, jer se na pijacama prodaje rezani duvan, a tamo gdje je velika zarada, novi modeli snalaženja dovedeni su do perfekcije.

I DOMAĆE IDU DOLE

Cijene su snizili svi domaći proizvođači, niški „Filip Moris“, vranjski „Britiš ameriken tobako“, kao i „Monus“, ali i pojedini inostrani čije cigarete se prodaju na našem tržištu, kao što je hrvatska „Tvornica duhana Rovinj“. U poslednjem „Službenom glasniku RS“ 127/2014. objavljene su nove, niže cijene, koje važe od ove nedelje. Ovim potezom, duvandžije su se odrekle djela profita, ali će se manje para sliti i u budžet. Čim su jeftinije cigare, niže su i akcize na njih, koje država ubira.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se