23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pogledajte kako je izgledala izgradnja Hidroelektrane Zvornik (foto)

Na ovim starim fotografijama možete pogledati kako je izgledala izgradnja Hidroelektrane Zvornik

Posle Drugog Svjetskog rata, potreba za industrijskim razvojem tadašnje FNRJ podrazumjevala je između ostalog i dalju izgradnju hidroelektrana.

Prva u nizu bila je HE Zvornik. Na 93-em kilometru od ušća Drine u Savu, a zbog povoljnog pada, blizine naselja i povezanosti bitne za transport građevinskog materijala.

Izgradnja hidroelektrane započeta je 1948. godine, a prvih godina gradnje, protiv divlje i neukrotive rijeke, radnici su se borili krampom i lopatom i velikom željom da je pobjede i njene brzake  i virove usmjere na turbine. Po količini utrošenog materijala i svojim dimenzijama hidroleketrana na Drini je za to vrijeme bila pravo graditeljsko čudo.

Kako je ovo mjesto Mali Zvornik sudbinski zavisilo od rijeke, za formalno nastajanje opštine moralo se sačekati da centrala bude svečano puštena u rad. Taj svečani trenutak dogodio se 26. septembra 1955. godine, i tom prilikom se okupljnom narodu obratio tadašnji predsjednik FNRJ – Josip Broz Tito. Prema sačuvanim svjedočenjima, zbog ovog događaja u Mali Zvornik se slilo preko 30.000 ljudi sa obje strane rijeke, a grad je od starog kraljevog mosta do centralne tribine bio okićen parolama i transparentima sa likom predsjednika.

Izgradnjom prve hidrocentrale na Drini, Mali Zvornik je iz nekadašnje kasabe prerastao u moderan gradski snažan privredni centar.

Hidroelektrana Zvornik izdržala je dvije velike poplave, jednu ovogodišnju, kad je protok bio preko 3000 kubika vode u sekundi i 2012. godine kad se protok popeo na čak 4 200 kubika vode u sekundi. Iako su se tada širile priče o pucanju brane ona je sve stojički izdržala.

Za skoro 60 godina rada, Hidroelektrana Zvornik, proizvela je preko 25 milijardi kilovat časova električne energije, prebacujući plan proizvodnje skoro svake godine, čime je u potpunosti opravdala uložene napore i sredstva u njenu izgradnju.

foto:Stare slike – Fejsbuk

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se