15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Peti sajam kolekcionara u Zvorniku okupio kolekcionare iz države i okruženja

ZVORNIK – U Zvorniku je održan danas peti Sajam kolekcionara na kome su kolekcionari iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije izložili numizmatičke, filatelijske, militarijske i druge vrijednosti.

Kolekcionar iz Zvornika Zoran Ivanović, koji je domaćin ove manifestacije, rekao je da su učešće da ovoj manifestaciji uzali kolekcionari iz Banjaluke, Dervente, sa Ozrena, iz Konjica, Tuzle, Zvornika i Beograda.

Ivanović, koji je istoričar, rekao je da su na ovogodišnjem sajmu pretežno izložena militarija, odnosno predmeti vezani za vojsku iz Odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata, dok ima ljubitelja koji se ne razdvajaju od poštanskjih maraka i starih novčanica.

„Iako kod nas nema organizovanih udruženja koja se bave prikupljanjem starih predmeta, ovakva izložba je interesantna za naše podneblje, jer se skuplja i čuva sve što može biti interesantno ili se može reći da je to jedna vrsta hobija“, rekao nam je Ivanović i dodao da se, zahvaljujući entuzijazmu ovih ljudi, mnoge stare stvari sačuvaju od zaborava.

On je dodao da se Sajam kolekcionara iskoristi i za razmjenu iskustava i mišljenja, te da je to pozitivna i nova stvar za ovu sredinu.

Kolekcionar Predrag Cupać iz Banjaluke rekao je da je njegova preokupacija prikupljanje srpske militarije iz perioda 1991-1995. godine i dodao da je izdao knjigu pod naslovom „Ratne oznake Srba 1991-1995“, koja se bavi tematikom amblema, odnosno oznakama jedinica srpske vojske iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

„To je uopšte prva knjiga na tu temu u kojoj pokušavam da dam uvid u stanje oznaka srpskih jedinica iz proteklog rata“, rekao je Cupać i dodao da je, nažalost, knjiga izašla tek dvadesetak godina poslije rata, dok su Hrvati napisali pet knjiga na tu temu.

Podsjećajući da je recenzent knjige general-pukovnik Manojlo Milovanović, Cupać je dodao da je došao da podrži ovaj sajam i da pokuša da prikupi vojne oznake iz Otadžbinskog rata sa ovog terena za drugu knjigu na tu temu.

Kolekcionar iz Dervente Zlatko Ćebić bavi se neobičnim hobijem ili kolekcionarstvom jer prikuplja opremu njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata.

„Bavim se sakupljanjem ovih stvari već pet godina i u kolekciji imam gestapovski kaput, mantil vojnika iz SS jedinice, gas maske, bajonete, šljemovi i drugu vojničku opremu“, rekao je Ćebić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se