PolitikaVIJESTI

Pavić: Puno jedinstvo koalicionih partnera

BANJALUKA, – Predsjednici DNS-a Marko Pavić, NS Adam Šukalo i Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević potvrdili su na današnjem sastanku u Banjaluci puno jedinstvo koalicije centra okupljene oko DNS-a.

„Ove tri stranke i dalje će raditi zajedno, dogovarati i ići zajedno u koalicije. Želimo da poručimo svima koji žele da angažuju partiju ili pojedince iz ove koalicije da to ne mogu“, rekao je Pavić novinarima, nakon sastanka.

Pavić je poručio da će ova kolicija prvo iscrpiti sve mogućnosti razgovora sa SNSD-om, te da će, ako to ne uspije, onda ići dalje.

„Ako taj razgovor ne urodi plodom, razgovaraćemo i sa drugom stranom, ali nećemo licitirati našim zahtjevima i ljudima ili ucjenjivati“, pojasnio je Pavić.

On je rekao da će zajedničko opredjeljenje ove tri stranke biti partije koje žele da donesu napredak Srpskoj, program i politike koje se utvrde, i na bazi toga će se opredijeliti.

Odgovarajući na pitanje da li DNS i koalicija okupljena oko ove stranke podržavaju Željku Cvijanović za mandatara za sastav nove vlade Srpske, Pavić je podsjetio da je ova koalicija dogovorila sa SNSD-om da ima pravo prva izbora i da to pravo ostaje.

On je rekao da je stav DNS-a da je za svaku stranku rizik praviti dogovor sa Koalicijom „Domovina“, odnosno sa onima koji su prije nekoliko mjeseci davali onakve izjave.

„Oni mogu biti dio vlasti zbog matematike osam, pet, tri po nacionalnoj strukturi, ali ne mogu biti odlučujući faktor sa onakvim stavovima koji vrijeđaju osjećaje, a protivni su Dejtonu i Ustavu Republike Srpske“, kaže Pavić, ističući da ko god prihvati takve stavove prihvata drastične promjene ustavnog uređenja BiH i Republike Srpske.

Komentarišući mogućnost najave iz Londona i Berlina o otvaranju IPA fondova prema BiH, pod uslovom da novoizabrana vlast započne institucionalne reforme, Pavić je rekao da je koalicija oko DNS-a zainteresovana za reforme, ali samo u okvirima Ustava BiH, bez nametanja centralizacije.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Pavić je ukazao da stranke potpisnice programskih principa nemaju nacionalnu, niti matematičku većinu u parlamentu BiH.

„To je priča slična onoj juče iz Bijeljine kada Savez za promjene nudi potpise 36 poslanika i traži da se mandatar odredi iz naše sredine. Mandatara daje predsjednik Republike Srpske koji nije vezan nikakvim potpisima poslanika i može odrediti mandatara onako kako on smatra da treba, ali je normalno ko odgovorno radi da će voditi računa da taj ima većinu od 42 poslanika“, naveo je Pavić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević rekao je da ova stranka ostaje zajedno u koaliciji sa DNS-om i da niko ne može razbiti jedinstvo ove koalicije.

„Nisam prestrašen potpisima 36 poslanika Saveza za promjene, kao ni juče potpisanim programskim principima u Sarajevu koja je priča `Berlin-London`“, istakao je Đurđević.

Predsjednik NS Adam Šukalo rekao je da ova stranka ostaje u koaliciji centra sa DNS-om. On je naglasio da je ova stranka ušla u političku arenu da se Republika Srpska ne dijeli, kao što se, nažalost, podijelila nakon izbora.

„Naš uslov za ulazak u Vladu Republike Srpske i generalno pravljenje bilo koje druge koalicije jeste da Republika Srpska i BiH krenu reformskim putem“, kaže Šukalo.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close