LIFESTYLE

Ovo je dobro čuvana tajna sarajevskog ćevapa

Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u cijelom svijetu i dugo se krilo kako se pravi, a sad je prvi put javno izneseno kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Sarajevo.

Koren riječi ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su dio sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Donosimo vam recept kako da sami napravite smjesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.

Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mljevene junetine, 0,5 kg jagnjetine, 4-5 čena bijelog luka – 2 od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone, piše Kurir.

Način pripreme:

Meso isiječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelite sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego što krenete da oblikujete ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.

Tagovi
Back to top button
Close
Close