13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ogroman broj muškaraca pati od ove bolesti, a stide se da priznaju

Ovaj problem se danas lako tretira, mada je veliki problem to što će se rijetko koji muškarac obratiti ljekarima za pomoć

Jedan od 300 dječaka rođen je sa hipospadijom, urođenom manom penisa kod koje se mokraćna cijev nalazi izvan glavića. 

Iako ovo muči veliki broj mladića, rijetko ko će otvoreno priznati da ima problem. Mokraćna cijev se kod ovog stanja umjesto u sredini, nalazi blizu korijena penisa, a ponekad je zbog ovoga penis savijen, što muškarcu onemogućava da urinira stojeći, prenosi Dnevno.rs.

Muškarci koji pate od ovog stanja najčešće imaju veoma male penise, što im prouzrokuje traume, kako u djetinjstvu, tako i u zrelom dobu, kada dođe vrijeme za seksualne odnose.

Ovaj problem se danas lako tretira, mada je veliki problem to što će se rijetko koji muškarac obratiti ljekarima za pomoć. Dok su u prošlosti ljekarske intervencije kod pacijenata izazivale užasan bol, blokadu kod uriniranja i prolazile su neuspješno, danas se modernim tehnikama ovaj problem može hirurški riješiti relativno lako i bezbolno.

Džejms (39) je jedan od muškaraca koji pati od hipospadije, i svoj problem je krio od svijeta. Kaže, tek je na internet forumima otkrio da ima mnogo onih koji dijele njegov problem.

„Ova bolest je mnogo više od nemogućnosti oboljelog da urinira normalno. To je uvreda dostojanstva“, priča Džejms medijima. On je imao problem i sa seksualnim odnosima, uprkos tome što je na prvu operaciju otišao već sa devet mjeseci:

„Mnogi očevi prosto ne mogu da prihvate da nisu ‘napravili’ ‘normalnog’ sina, pa žure sa intervencijom“, objašnjava Džejms, dodajući da je do svoje trinaeste godine prošao kroz 16 operacija. Ipak, on je ostao sterilan. On zbog svih tih operacija danas boluje od PTSP-a, a, kako kaže, jedina svjetla tačka u životu mu je supruga koja mu je velika podrška.

Zbog toga američki ljekari apeluju na sve muškarce da se ne stide već da se obrate nekome za pomoć.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se