4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Novi poslanici, nova vozila!

Na prelazu između odlaska starog saziva Parlamentarne skupštine BiH i konstituisanja novog, krovna zakonodavna institucija u državi odlučila se počastiti novim vozilima, za koje planira izdvojiti oko 320.000 KM.

Kako saznajemo, stručne službe parlamenta BiH nedavno su raspisale javni natječaj za kupovinu šest novih vozila, od kojih bi svako pojedinačno poreske obveznike u BiH trebalo da košta više od 53.000 KM. Plan je da novi automobili budu nabavljeni prije kraja godine, o čemu svjedoči i zakazani termin otvaranja ponuda 16. decembra.

No, sudeći prema navodima iz Parlamentarne skupštine BiH, naši državni poslanici i rukovodioci dobiće „samo“ četiri nova vozila, iako je u javnom natječaju eksplicitno navedena brojka šest, prenosi Cafe.ba.

„Procjene o broju vozila baziraju se na osnovu potreba Parlamentarne skupštine BiH, dotrajalosti postojećeg voznog parka, izdataka za održavanje, ali i sredstava ostvarenih od prodaje starijih vozila. Određen broj dotrajalih vozila je u otvorenom postupku već prodat, međutim s obzirom na to da još nije uspjela prodaja dva službena vozila, opredjeljenje je da se provede postupak nabavke četiri nova vozila, u skladu sa čim je izmijenjen ranije objavljeni tender o javnoj nabavci“, navode iz parlamenta BiH.

Dalje ističu da je primarni kriterij za zamjenu službenih vozila njihova pouzdanost.

„U praksi, obično se mijenjaju vozila koja pređu približno 300.000 kilometara ili vozila za koja nakon pet, šest i više godina intenzivnog korištenja cijena održavanja rapidno raste“, ističu iz parlamenta.

Na pitanje za koga su konkretno namijenjeni novi automobili, odgovaraju da se oni ne kupuju ciljano za potrebe pojedinaca, klubova i kabineta.

„Nabavka predstavlja realizaciju stavki iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i vrši se u sklopu obnavljanja dotrajalih osnovnih sredstava radi obavljanja osnovnih funkcija Parlamentarne skupštine BiH“, navode iz državnog parlamenta.

S obzirom na poznatu i ničim opravdanu dugogodišnju rastrošnost bh. parlamentaraca, zanimalo nas je koja vrsta novih vozila će im biti na usluzi.

„Namjera je nabavka novih vozila srednje klase, kakva u principu koristi Parlamentarna skupština BiH“, odgovaraju iz ove institucije.

Prema nesluženim informacijama, riječ je o novim vozilima pasat, koja su, uz vozila audi, najpopularniji automobili među bh. zvaničnicima i parlamentarcima.

Ukoliko konstituiranje vlasti u BiH bude išlo prema planu, novi saziv Parlamentarne skupštine već iza Nove godine trebalo bi da bude u poslaničkim klupama. No, kako tvrde iz državnog parlamenta, nabavka limuzina nema veze s ovim događajem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se