LIFESTYLE

Nikotin nikad opasniji

Cigarete se teško ostavljaju jer izazivaju jednu od najjačih zavisnosti. Pacijenti imaju takve krize da u savjetovališta dolaze uplakani

Nikotin se na listi supstanci koje izazivaju zavisnost nalazi odmah ispod heroina. To u velikoj mjeri objašnjava zašto je danas veoma teško ostaviti pušenje. Iako u duvanskom dimu ima više od 7.500 supstanci, koje sa svakim udahom završavaju u plućima pušača, među njima je nikotin ubjedljivo najopasniji, pišu Novosti online.

– Nikotin u cigaretama danas je mnogo „ubojitiji“ u odnosu na onaj koji je korišćen pre dvadesetak godina – kaže za „Novosti“ dr Ika Pešić, šef kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. – U duvan se dodaju mnoge hemikalije kako bi ubrzale delovanje nikotina, osnažile njegovo učvršćivanje i stvaranje zavisnosti. Dolaze nam pacijenti koji pokušavajući da ostave pušenje imaju tako snažne krize da su uplakani.

Duvan stvara jaku fiziološku zavisnost, jer nikotin proizvodi receptore u mozgu koji posle halapljivo traže da se „nahrane“ nikotinom, dodaje dr Pešić. U Klinici za pulmologiju godinama primjenjuju program za odvikavanje zasnovan na zdravstveno odobrenim metodama, koje su kroz praksu potvrđene kao korisne za odvikavanje i nisu štetne.

– Sa onima koji reše da ostave cigarete radimo bihevioralni program, jer je cilj da se promeni ponašanje koje „diktira“ cigareta – pojašnjava dr Pešić. – Pušenje pasivizuje ljude, svaka cigareta je prilika da se sedne. Pušači su poznati po tome da preskaču obroke, naročito doručak, i piju veoma malo vode. Uočeno je da posle ostavljanja cigareta, ljudi značajno poboljšavaju kvalitet života jer u velikoj meri pojačavaju fizičku aktivnost, unose mnogo više tečnosti, ali i zdravije jedu.

Zato su svi strahovi, koje pušači imaju u vezi sa ostavljanjem cigareta, neosnovani, pa i onaj da će se – ugojiti. Dr Ika Pešić kaže da i medikamenti, koji se koriste tokom odvikavanja od pušenja, između ostalog, sprečavaju da dođe do povećanja tjelesne težine. Ovi lijekovi, iako u velikoj mjeri olakšavaju proces odvikavanja od zavisnosti od duvana, ipak nisu pogodni za sve pušače.

„Citizin“ na primjer, može da koristi veliki broj pušača, ali oni koji piju terapiju za tuberkulozu, teški psihijatrijski bolesnici, ne smiju da uzimaju ovaj lijek, a insulin zavisni dijabetičari samo uz odobrenje svog ljekara. „Citizin“ se najčešće koristi oko mjesec dana, a dugogodišnji hronični pušači i teški zavisnici po potrebi mogu i dva mjeseca. Na tržištu je dostupan i lijek „bupropion“, ali je zbog cene manje dostupan, jer ovi lekovi nisu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje. Dr Pešić navodi da supstituciona terapija pomaže, naročito kada se kombinuju flasteri i žvake.

– Intenzivni period odvikavanja traje do tri meseca, a tek posle godinu dana apstinencije možemo reći da je neko prestao da puši – dodaje dr Pešić.

Osim metode koja se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, tržište je preplavljeno raznim sredstvima koja obećavaju lako ostavljanje cigareta. Ali, kako navodi dr Pešić, nijedna od tih metoda zasad nije uvršćena u zvanične od strane Svjetske zdravstvene organizacije, niti je naučno dokazano da je korisna. Najbliža tome je akupunktura, za koju su neka istraživanja pokazala da može da pomogne pri ostavljanju duvana, ali opsežnija istraživanja i kliničke studije se tek rade. Magneti i ostala pomoćna sredstva nisu se pokazali kao štetni, ali ni – efikasni.

Tagovi
Back to top button
Close
Close