14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mljekari blokiraju granične prelaze

BANJALUKA – Proizvođači mlijeka blokiraće sutra granične prelaze, jer ni nakon četiri sata razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče nije pronađeno rješenje za njihove zahtjeve.

Poljoprivrednici su, zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU, koji guši domaću proizvodnju, tražili uvođenje prelevmana prilikom uvoza i predstavnicima vlasti ostavili rok do sutra da to učine, ali od toga neće biti ništa.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da im je obrazloženo da njihovi zahtjevi prevazilaze nadležnosti ministarstva i zadiru u sferu politike, piše Glas Srpske.

– Nažalost, članovi Predsjedništva i neki drugi ljudi koji bi mogli da daju odgovor na neka pitanja nisu bili na sastanku. Razgovore nastavljamo, ali ćemo, do rješavanja naših problema, blokirati granične prelaze, a počinjemo u srijedu u 12 časova i pet minuta. Proizvođači iz RS će mehanizacijom blokirati prelaz u Gradišci i pomoći kolegama iz FBiH na prelazu u Orašju. Oni će blokirati i prelaz Bijača, Gorica i Izačić – istakao je Usorac.

Dodao je da ratari ne mogu odustati od svojih zahtjeva, jer bi to dovelo u pitanje egzistenciju 20.000 seoskih domaćinstava.

– Na sastanku je bilo i nelogičnih podataka, kao što je taj da je smanjen uvoz mlijeka u BiH. Naša proizvodnja je 210 miliona litara godišnje i nismo je povećali, a magacini u svim mljekarama su puni, što govori da nešto nije u redu sa tim podacima – naglasio je Usorac.

Poljoprivrednici su istakli da je rast uvoza mlijeka iz EU posebno porastao nakon što je Rusija zabranila evropskim proizvođačima pristup svom tržištu. Domaći mljekari su ugroženi jer proizvođači u EU dobijaju velike podsticaje, zbog čega formiraju mnogo niže cijene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se