2 C
Zvornik
19. април 2024.

Lažnim Srbima prijeti oduzimanje mandata

SARAJEVO – Novoizabrani poslanici BOSS-a i BPS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho i Nermin Bjelak mogli bi ostati bez mandata zbog prevare, jer su se na lokalnim izborima 2012. godine izjasnili kao ostali, a na ovogodišnjim opštim kao Srbi, piše današmji Glas Srpske.

Izborni zakon BiH propisuje da se kandidat prilikom popunjavanja individualnih obrazaca za kandidaturu mora izjasniti o nacionalnoj pripadnosti, a da to izjašnjenje važi za izborni ciklus u kom je kandidatska lista podnesena. To znači da se izjašnjenje Plehe i Bjelaka, koji su na lokalnim izborima prije dvije godine izabrani za odbornike iz reda ostalih, po zakonu ne može izbrisati u pola mandata. Iako su i dalje na odborničkim funkcijama, oni su se u kandidatskom obrascu Centralne izborne komisije (CIK) BiH za ovogodišnje izbore izjasnili kao Srbi kako bi dobili mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH koji pripadaju delegatima iz reda srpskog naroda.

U CIK-u kažu da je u Izbornom zakonu jasno precizirano kako se kandidati izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti te da bi se taj problem mogao naći na dnevnom redu njihove sljedeće sjednice.

– Nacionalna pripadnost u ciklusu od četiri godine ne može se mijenjati. Izborni zakon kaže da kandidatska lista koja se dostavlja na ovjeru sadrži i izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih i ono se koristi kao osnov za ostvarivanje prava na imenovanu funkciju za koju je uslov izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih u izbornom ciklusu za koji je kandidatska lista podnesena – naveli su u CIK-u i dodali da kandidat ima pravo i da se ne izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti, ali da to znači da odustaje od prava da se kandiduje i bude biran tamo gdje je obavezna nacionalna pripadnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se