25.4 C
Zvornik
30. септембра 2023.

Konstitutivna sjednica NS RS

BANJALUKA – U toku je konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine RS na kojoj bi svečane zakletve trebalo da polože novoizabrani poslanici, kao i predsjednik RS Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić.

Sjednica prolazi međusobnim optužbama poslanika za kršenje poslovnika, kao i u prozivanju poslanika za promjene strane.

15:34 Radojičić: Parlament može odlučiti o devetom članu komisije

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Radojičić smatra da parlament može predložiti devetog člana skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.

„Narodna skupština Republike Srpske sa 42 glasa može da odluči o devetom članu Komisije za izbor i imenovanja“, istakao je Radojičić tokom skupštinske rasprave o izboru Komisije.

On je rekao da je legitimno pravo SP-a da predloži devetog člana Komisije za izbor i imenovanja sa potpisima 10 narodnih poslanika.

Kada je riječ o srazmjernoj zastupljenosti, Radojičić je rekao da su to pravo imale tri grupacije – SP, NDP i koalicija „Domovina“, s tim što promjene u sastavu parlamenta Srpske u slučaju bilo čijeg prelaska iz jednog u drugi klub mijenjaju kvote i koeficijente, jer se radna tijela biraju u skladu sa brojem mjesta u klubovima, odnosno grupama.

Navodeći da postoji regularan prijedlog dogovoren na konsultativnom sastanku političkih stranaka o osam članova Komisije za izbor i imenovanja, Radojičić je istakao da je isto tako legitiman i uskladu s poslovnikom prijedlog SP-a sa potpisima 10 poslanika, u skladu sa srazmjernom zastupljenošću, o kome se parlament Srpske treba izjasniti.

Poslanik NS-a Adam Šukalo smatra da nije korektno da SP predlaže izbor devetog člana Komisije za izbor i imenovanja, jer tako nešto nije dogovoreno na konsultativnom sastanku parlamentarnih političkih stranaka.

Poslanik SRS-a Srpske Milanko Mihajlica najavio je da će Savez za promjene insistirati da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske do kraja istraži navode o „kupovini“ narodnih poslanika, te da se „javno saopšti ko su kupljeni poslanici, koja je njihova uloga u ovom slučaju“.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković zatražio je da SP povuče svoj prijedlog i da se nastavi rad u skladu sa ranijim dogovorom na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka.

Poslanik Koalicije “Domovina” Adil Osmanović rekao da je na Kolegiju rečeno da komisija broji osam, a ne devet članova, te da nije korektno da ta Socijalistička partija predlaganjem svog kandidata krši ranije postignuti dogovor, piše Fena.

“Ne mogu se oteti načinu da ste se postavili navijački i jedino ste mogli da konstatujete da prijedlog socijalista nije u skladu s dogovorom“, kazao je u obraćanju predsjedavajućem radnog predsjedništva parlamenta RS-a Iliji Stevančeviću, kojem su i drugi poslanici iznijeli primjedbe na način vođenja sjednice.

U Koaliciji “Domovina”, kazao je Osmanović, osjećaju se prevarenim jer su se striktno pridržavali Poslovnika, a SP nije i predložio je svog člana.

Na kraju je predložio da se odmah utvdi da komisija za izbor i imenovanje broji 11 članova da bi bile zastupljene sve parlamentrane stranke.

Na prijedlog poslanika SDS-a Vukote Govedarice data je polučasovna pauza radi usaglašavanja političkih stranaka u vezi sa izborom Komisije za izbor i imenovanja.

 

14:30 Vuković: Odredbe Poslovnika nisu prekršene

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković tvrdi da nisu prekršene odredbe skupštinskog Poslovnika kojima je definisan način formiranja Komisije za izbor i imenovanja.

„Borimo se za poštivanje skupštinskog Poslovnika, kojim je sve veoma jasno precizirano. Komisija za izbor i imenovanje mora da bude formirana u skladu sa ovim aktom“, rekao je Vuković na konstitutivnoj sjednici parlamenta Srpske.

Poslanik Socijalističke partije /SP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Petar Đokić kaže da je ova partija u skladu sa Poslovnikom predložila Nedeljka Milakovića za devetog člana Komisije za izbor i imenovanja.

„Želimo da parlament Srpske radi u skladu sa Poslovnikom. Sigurno je da bi odustali od našeg prijedloga da je Poslovnik prekršen“, rekao je Đokić.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da je prijedlogom SP prekršen Poslovnik.

„Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka, koji je održan 13. novembra, dogovoreno je da osam poslanika bude izabrano u ovu komisiju na osnovu osvojenih mandata. U ovom trenutku SP krši ovaj dogovor“, kaže Govedarica.

Članom 55 skupštinskog Poslovnika definisano je da Komisija za izbor i imenovanje ima devet članova – predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova, koji se biraju iz reda narodnih poslanika.

Listu kandidata za izbor predsjednika i članove Komisije za izbor i imenovanje podnosi predsjedavajući prve sjednice Narodne skupštine, na osnovu prethodnog dogovora sa predsjednicima klubova poslanika i poslaničkih grupa.

14:15 Konfuzija već na drugoj tački

Početak prve sjednice Narodne skupštine RS  u novom sazivu danas je obilježila duža rasprava o izboru članova komisije za izbor i imenovanja, koja treba da verifikuje poslaničke mandate, javila je Fena.

Rasprava je uslijedila već na drugoj tački, nakon što su socijalisti predložili svog kandidata za člana komisije, iako je prethodno na Kolegiju dogovoren broj njenih članova.

Upućene su i primjedbe predsjedavajućem radnog predsjedništva parlamenta RS Iliji Stevančeviću da krši Poslovnik i da se nije pripremio za sjednicu i da je rad otežan.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da je Stevančević doveo sve poslanike u nezavidnu situaciju jer se nije držao onoga što je dogovoreno na Kolegiju Narodne skupštine RS.

Zbog svega, sat vremena je protekao u pokušaju da Stevančević odgovori na primjedbe poslanika SDS-a i NDP-a da li je prekršen Poslovnik.

Stevančeviću je zamjereno i da je u jednoj koaliciji išao na izbore, a sada više ne pripada poslaničkoj grupi SDS-PUP-SRS.

13:31 Rasprava o izboru Komisije za izbor i imenovanja

Početak Konstitutivne sjednice novog saziva parlamenta Republike Srpske obilježen je poslaničkom raspravom o formiranju skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.

Predsjedavajući Prve sjednice Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Stevančević rekao je da je na konsultativnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka dogovoreno da Komisija za izbor i imenovanja broji osam članova.

Stevančević je rekao da je na konsultativnom sastanku, takođe, dogovoreno da se na idućoj sjednici parlamenta Srpske pokrene postupak izmjene skupštinskog Poslovnika po kojem bi Komisija za izbor i imenovanja imala 11 članova, kao i definisanje sastava ostalih radnih tijela.

On je rekao da se po Poslovniku za predsjednika Komisije za izbor i imenovanja bira poslanik iz reda političke stranke koja je dobila najviše poslaničkih mjesta u parlamentu Srpske.

Stevančević je predložio odluku kojom se u Komisiju za izbor i imenovanja imenuju: Radovan Vuković predsjednik, Vukota Govedarica zamjenik predsjednika, te članovi Radovan Višković, Vesna Jungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je na konsultativnom sastanku političkih partija dogovoreno da se na konstitutivnoj sjednici funkcioniše sa Komisijom za izbor i imenovanja koja broji osam članova, a da se izmjenom poslovnika koji reguliše ovu materiju u narednom periodu omogući da tri poslanička kluba sa po pet mandata imaju po jednog člana u Komisiji.

Poslanik SP Slobodan Protić predložio je Nedeljka Milakovića za devetog člana Komisije za izbor i imenovanja na šta je reagovala opozicija, navodeći da je došlo do kršenja skupštinskog poslovnika.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković smatra da je ispravan prijedlog SP, navodeći da klub NDP-a u novom sazivu nema pet već četiri mandata.

Članom 55 skupštinskog Poslovnika definisano je da Komisija za izbor i imenovanje ima devet članova – predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova, koji se biraju iz reda narodnih poslanika u Narodnoj skupštini.

Listu kandidata za izbor predsjednika i članove Komisije za izbor i imenovanje podnosi predsjedavajući prve sjednice Narodne skupštine, na osnovu prethodnog dogovora sa predsjednicima klubova poslanika i poslaničkih grupa.

13:00 Nastavljena konstitutivna sjednica nakon pauze.

12:47 Zbog konsultacija političkih partija predsjedavajući NSRS Ilija Stevančević zatražio petominutnu pauzu, javio je RTRS.

12:22 Usvojen dnevni red

Poslanici u Narodnoj skupšini Republike Srpske jednoglasno su usvojili dnevni red prve sjednice devetog saziva parlamenta Srpske.

Prema usvojenom dnevnom redu, na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske svečane zakletve trebalo bi da polože novoizabrani poslanici, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić, javlja SRNA.

Na sjednici bi trebalo da budu izabrani predsjednik i potpredsjednici parlamenta, konstituisano radno predsjedništvo, te verifikovani mandati poslanika.

Poslanici bi trebalo da donesu i odluku o broju potpredsjednika parlamenta Srpske i njihovom izboru.

Na sjednici bi trebalo da budu usvojena i dva zaključka kojima se pokreću inicijative za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

Konstitutivnom sjednicom devetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske predsjedava najstariji poslanik Ilija Stevančević, a u radu mu pomažu najmlađi poslanici i generalni sekretar.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi Vlade, predsjedavajući Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, predstavnici političkog, javnog i vjerskog života u Republici Srpskoj i BiH, ambasada, te međunarodnih institucija.

U Narodnoj skupštini Srpske od 2014. do 2018. godine SNSD će imati 29 poslanika, SDS-PUP-SRS Republike Srpske 24, DNS-NS-SRS osam, PDP sedam, te SP, NDP i Koalicija „Domovina“ po pet.

>>> Koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu, Čubrilović predsjednik Narodne skupštine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se