23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu, Čubrilović predsjednik Narodne skupštine

BANJALUKA – Koalicija SNSD – DNS – SP danas će bez koalicije „Domovina“ imati potrebnu većinu od 42 poslanika na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS, kazao je Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

Sinoć je u Banjaluci zasjedao Izvršni odbor SNSD-a, a Radmanović je nakon sjednice potvrdio da će poslanici SNSD-a podržati Nedeljka Čubrilovića, potpredsjednika DNS-a, za predsjednika Narodne skupštine RS, pišu Nezavisne novine.

Radmanović je još kazao da je zaključak IO SNSD-a da vlast na nivou BiH treba da formiraju pobjednici u entitetima i u narodu te da se jedino na takav način može obezbijediti stabilnost.

Istakao je da je loše to što Savez za promjene, pod pritiskom iz Sarajeva, pokušava da formira vlast na drugačiji način.

Radmanović je naglasio da je SNSD odbio ponudu SDA za formiranje vlasti na nivou BiH, za koju je rekao da je bila mnogo blaža od sporazuma koji je potpisao Savez za promjene sa SDA i DF-om.

Adam Šukalo, lider Napredne Srpske, pozvao je na vanrednoj konferenciji SNSD i SDS da, kao dvije najjače stranke, formiraju veliku koaliciju.

Rekao je da želi da njegova stranka bude most između dva bloka i da se ne dozvoli da skupštinsku većinu stvaraju „preletači i kupljeni poslanici“.

Šukalo je dodao da RS neće ništa dobro donijeti zaraćeni politički blokovi.

On je istakao da ostaju u koaliciji sa DNS-om, ali je odbio da kaže da li će podržati Nedeljka Čubrilovića za predsjednika parlamenta RS.

Rekao je da je njegova stranka od oba bloka dobijala nevjerovatne ponude, u smislu ministarskih mjesta na nivou entiteta i u Savjetu ministara BiH, ali je i dodao da su sve te ponude odbili jer ne misle da je to način na koji treba da se vodi politika.

Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine RS biće odražana sutra, a koalicija SNSD-a, DNS-a i SP-a bi trebalo da potvrdi skupštinsku većinu i izabere predsjednika Narodne skupštine RS iz DNS-a, rekao je danas i Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a i dosadašnji predsjednik parlamenta RS.

Prema Radojičićevim riječima, parlament RS će teško normalno funkcionisati ako podjele između dva srpska bloka ostanu ovako izražene.

„To će generalno biti jedna nestabilna situacija, koja kao takva ne bi smjela da potraje. Zaista je teško zamisliti da parlament s tako uskom većinom i takvim podjelama između stranaka i blokova funkcioniše četiri godine. To je noćna mora. Prema tome, potrebno je malo više razuma, a trenutno se ne osjeća bilo kakva mogućnost uspostavljanja mosta ili komunikacije između dva zavađena bloka u RS“, ocijenio je Radojičić.

On je u izjavi za „Nezavisne“ kazao da je jedan od mogućih raspleta i raspisivanje izbora prije redovnog termina.

„Treba vidjeti šta će donijeti budući mjeseci i da li će se odnosi između ta dva bloka poboljšavati ili pogoršavati. Moguć je, naravno, i rasplet da se ti odnosi dalje pogoršavaju, što može dovesti do tako nestabilnog parlamenta koji može da vodi do raspuštanja i vanrednih izbora. To je jedna od mogućnosti koju nikako ne prizivam nego govorim o nečemu što može da se desi ukoliko parlament ne bude mogao da obavlja svoju funkciju“, naglasio je Radojičić.

On je izrazio očekivanje da će svi poslanici da učine sve da na današnjoj konstitutivnoj sjednici devetog skupštinskog saziva budu formirani organi i da krenu u proceduru za izbor delegata za Dom naroda BiH i Vijeće naroda RS.

„Bilo bi dobro da Skupština kao uvijek dosad završi taj posao bez obzira na ove turbulencije u vezi sa skupštinskom većinom. Naravno, očekivanja bloka SNSD, DNS i SP je da će imati skupštinsku većinu i izabrati predloženog predsjednika NS RS iz ove koalicije, a to je kandidat DNS-a, i da završimo sve ostale poslove. U interesu RS nam treba najviši zakonodavni organ koji funkcioniše“, naglasio je Radojičić.

Dodao je da su rezultati izbora pokazali najgora očekivanja jer smo dobili dva srpska bloka na samoj granici skupštinske većine.

„I sad je tu negdje na sredini blok ‘Domovina’, koji pokušava da bude dominantan za odlučivanje i da od njega zavisi većina. Vidjećemo šta će donijeti budućnost. Ako bude prevladala isključivo želja da jedan blok iz RS prevlada nad drugim, onda to sigurno može značiti nestabilnost u periodu pred nama. Ukoliko bude bilo kakve volje za komunikaciju i traženje najboljih rješenja onda će to biti institucionalno dobro za RS“, istakao je Radojičić.

Podsjećamo, na sjednici Predsjedništva DNS-a u subotu potvrđeno je da će njihov kandidat za predsjednika parlamenta RS biti Nedeljko Čubrilović, dosadašnji ministar saobraćaja i veza RS.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice je istakao da koalicija SNSD, DNS, SP ima više od potrebna 42 poslanika, te da u koaliciji ostaju i SRS i Stranka napredne Srpske Adama Šukala.

Pavić je, takođe, ocijenio da bi rad Skupštine mogao biti otežan, ali da se i po ledu može hodati.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, u subotu je istakao da se još ne zna ko će uspjeti formirati skupštinsku većinu, ali da ko god to bude imaće teškoće da je održi.

„Savez za promjene, ukoliko formira većinu u parlamentu RS i izabere skupštinsko rukovodstvo, s koalicijom ‘Domovina’ potpisaće sporazum u vezi s prijedlogom mandatara i formiranjem nove vlade RS“, izjavio je on.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda, prisustvovao je sinoć zasjedanju poslaničkog kluba koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS te izrazio uvjerenje da postoji kapacitet da grupacija stranaka koja je potpisala sporazum na nivou BiH danas osigura skupštinsku većinu i na nivou RS i izabere skupštinsko rukovodstvo.

Skupštinsko zasjedanje počinje sutra u podne, a sat ranije će Centralna izborna komisija BiH poslanicima dodijeliti sertifikate. Na konstitutivnoj sjednici biće odlučeno i da li će predstavnici opozicije imati potpredsjednika parlamenta. Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine svečane zakletve položiće novoizabrani poslanici, kao i predsjednik RS Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić.

Do izbora rukovodstva Skupštinom će predsjedavati Ilija Stevančević, najstariji narodni poslanik, a pomagaće mu dva najmlađa poslanika i generalni sekretar iz proteklog saziva.

„Preuranjeno o bh. nivou“

Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, upozorio je da su preuranjene najave o formiranju vlasti na nivou BiH bez SNSD-a, a posebno očekivanja koja širi blok oko SDA, DF-a i Saveza za promjene.

„Tek se ulazi u proceduru izbora delegata za Dom naroda iz oba entiteta. Tek tu će se uspostaviti brojčani odnosi između stranaka i blokova, a mi računamo da ćemo imati većinu iz RS, tako da ta priča o bloku u Sarajevu još nije privedena kraju, jer će se matematički pokazati da nisu baš tako jednostavne ovakve koalicije kakve su već sada najavljene“, kaže on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se