27 C
Zvornik
23. јул 2024.

Izbor potpredsjednika parlamenta na narednoj sjednici

BANJALUKA – Nedeljko Čubrilović iz DNS-a izabran je sinoć za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Izbor Čubrilovića podržala su 44 narodna poslanika, 38 ih je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Narodna skupština nije prihvatila prijedlog NDP-a da se izbor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske izvrši tajnim glasanjem.

Čubrilovića je za predsjednika parlamenta Srpske predložio Klub poslanika DNS-NS-SRS.

Čubrilović je do sada obavljao funkciju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RSNarodna skupština Republike Srpske nije izabrala potpredsjednike parlamenta, što bi trebalo da bude učinjeno na prvoj narednoj sjednici skupštine.

Nije prihvaćen prijedlog Kluba poslanika SDS-SRS Srpske da Nenad Stevandić bude izabran za potpredsjednika parlamenta, kao ni prijedlog koalicije „Domovina“ da ove funkciju obavljaju Senad Bratić iz reda bošnjačkog naroda i Ivana Lovrić iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je da bi potpredsjednici parlamenta Srpske trebalo da budu izabrani na prvoj narednoj sjednici skupštine.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je večeras odluku o izboru četiri potpredsjednika parlamenta Republike Srpske u skupštinskom sazivu 2014-2018. godine.

Obrazlažući prijedlog ove odluke, Čubrilović rekao je da je izbor četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske potreban da bi bila zadovoljena konstitutivnost naroda i najveća opoziciona stranka u Srpskoj.

Parlament Srpske podržao je i inicijatvu za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Zadužuju se političke stranke ili poslanici Narodne skupštine Srpske da do četvrtka, 4. decembra, do 15.00 časova predlože jednog ili više kandidata za liste za izbor srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH“, rekao je Čubrilović.

Podržana je i inicijativa za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

„Zadužuju se političke stranke zastupljene u Kolegijumu poslanika odgovarajućih konstitutivnih naroda ili svaki član jednog od klubova poslanika da do četvrtka, 4. decembra, do 15.00 časova predlože jednog ili više kandidata za liste za izbor delegata u Vijeću naroda Republike srpske“, rekao je Čubrilović.

On je najavio da će sutra u 10.00 časova narodni poslanici pravoslavne vjeroispovijesti položiti zakletvu u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Predsjednik parlamenta Srpske zaključio je rad konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se