8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ginter Gras: Pogrešio sam sto sam se zalagao za bombardovanje Srbije!

Poznati njemački nobelovac izjavio je da se svijet nalazi u Trećem svjetskom ratu i da je trebalo da se predvidi da će akcije koje predvodi Amerika da se prošire na Srbiju

BEOGRAD – Njemački nobelovac Ginter Gras ocenio je da je napravio pogrešnu procjenu i da bi se danas zalagao protiv bombardovanja Srbije.

„Tu je bilo Kosovo u kome je Srbija sprovodila teror nad albanskim stanovništvom i ja sam bio za to da to mora da se okonča. Bio sam, međutim, protiv bombardovanja Srbije i Beograda, pogotovu kada su te čuvene kolateralne greške uzele maha“, rekao je Gras za Vreme.

„Trebalo je predvidjeti da će akciju predvoditi Amerika, da se neće zaustaviti na Kosovu i da će se proširiti na Srbiju. To je bila moja pogrešna procjena, danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja“, rekao je Gras.

Gras je istakao da se svijet nalazi u Trećem svjetskom ratu, a budući istoričari će raspravljati oko toga kada je tačno počeo.

„To je proces koji se razvija tiho i postepeno, koji se proteže od jednog do drugog bojišta koja su daleko jedno od drugoga, a ipak je kod svih očigledna nemoć politike i snaga privrede koja je preuzela primat“, objasnio je on.

„Ranije nikome ne bi na pamet palo da, na primjer, konflikt sa Rusijom oko Ukrajine ima veze sa onim što se dešava u Siriji. A povezani su zbog sveopšte nemoći politike da se problemi riješe pregovorima. Ako je tu nafta, onda se napada, ako nema nafte, onda ne“, dodao je on.

FONET

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se