12 C
Zvornik
26. септембра 2022.

Đukanović: Sarajevski atentat – teroristički akt

Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svjetskog rata, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je sarajevski atentat nazvao „terorističkim činom“.

„Istorijska činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubistvima ne može ništa riješiti“, rekao je Đukanović na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Prema njegovim riječima „paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte“, prenijela je Radiotelevizija Crne Gore.

Đukanović, koji je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje jubileja, kaže da je Crnu Goru skupo koštala lekcija da najveću cijenu plaćaju najmanji narodi.

„Vjerujmo zajedno, nakon gotovo stogodišnjeg čekanja na novu šansu i međunarodnog priznanja prije osam godina, da smo je naučili“, naglasio je Đukanović.

Podsjetio je i na stvaranje Јugoslavije u kojoj, kako je naveo, nije bilo mjesta za crnogorsku posebnost.

„Nelegalnim odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, koja je suštinski bila instrument državnog prevrata u službi tuđih interesa, ugašena je crnogorska nezavisnost i dinastija“, kaže Đukanović.

On, ipak, kaže da ne želi da lamentira „nad istorijskim nepravdama“, ni da upire prstom u krivce za takvu sudbinu Crne Gore, „niti u one koji nikada nisu prestali da krivotvore istorijske činjenice“.

Sticaj okolnosti na globalnoj političkoj sceni, kako je rekao, doveo je do sloma Јugoslavije i stavio Crnu Goru pred nova iskušenja.

Prema njegovim riječima, 1999. godine Crna Gora nije napravila grešku da, vođena instiktom savezničke odgovornosti, uđe u rat s međunarodnom zajednicom.

„Nismo podlegli atmosferi netolerancije prema različitostima u vremenu nacionalnih i vjerskih sukoba svuda oko nas, već smo očuvali mir, zbrinuli izgnanike otkud god da su došli i time učvrstili temelje svoje multietničnosti i multikulturalnosti“, rekao je Đukanović.

Svečanosti obilježavanja 100. godišnjice Prvog svejtskog rata,  prisustvovali su najviši državni zvaničnici, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore, prenijela je RTCG.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se