5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Dodik: Ne vjerujem u dobre namjere SDA i DF-a prema RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne vjeruje u dobre namjere SDA i DF-a prema Republici Srpskoj i ocijenio da saradnja SDS-a, PDP-a i NDP-a sa ovim političkim snagama uvodi Srpsku u manji stepen institucionalne stabilnosti od dosadašnje.

„Mi ne vjerujemo u sposobnost te klijentele koja se stavila u šake /zamjeniku predsjednika SDA/ Bakiru Izetbegoviću i /lideru DF-a/ Željku Komšiću da mogu na najbolji mogući način da odbrane interes Republike Srpske“, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini, gdje je danas prisustvovao svečanoj akademiji povodom krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Svetog arhangela Mihaila.

On je dodao da ne spori pravo SDS-a, PDP-a i NDP-a da kao politički faktori prave bilo kakav politički savez, ali da sumnja da oni imaju karakter da odbrane poziciju Srpske, jer to nisu činili ni ranije kada su bili u prilici.

Dodik je naveo da je za vrijeme vlasti koju su ranije obavljale ove stranke Republika Srpska izgubila fiskalnu suverenost, vojsku i brojne druge nadležnosti.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da, za razliku od ovih stranaka, njegova partija nikada nije išla u Sarajevo da nešto nudi, nego uvijek samo kada se mora i to da kaže stav Republike Srpske.

„Kao predsjednik Republike i predsjednik partije koja je dobila najveću podršku i formiraće vlast u Srpskoj, uvjeren sam da imamo energije i snage da očuvamo i jačamo institucionalnu stabilnost Srpske i u narednom vremenu“, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da na nivou BiH ne postoji izvršna vlast, da postoji samo Predsjedništvo BiH kao izvršni organ vlasti, a sve drugo su pomoćni organi, uključujući i Savjet ministara.

„Po onome što su oni /SDS, PDP, NDP/ potpisali, vidimo opredjeljenje da se jačaju izvršne strukture vlasti na nivou BiH i da se vrše institucionalne reforme, što je za nas opasno“, istakao je Dodik.

On je dodao da je opasna i priča o vojnoj imovini o kojoj se 11 godina držao principijelan stav koji favorizuje poziciju Republike Srpske i njeno pravo.

„U Ustavu BiH piše da ona ima nadležnosti koje su joj tim ustavom izričito date, a sve ostalo pripada entitetima, tako i svojina“, podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, čak je i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, kada je donosio odluku o zabrani raspolaganja, napisao da donosi zakon o zabrani raspolaganja imovinom Republike Srpske, čime je i definitivno priznao da je to imovina Srpske.

„Onda se pojave /lider PDP-a Mladen/ Ivanić, /lider NDP-a Dragan/ Čavić i /lider SDS-a Mladen/ Bosić koji potpišu u sporazumu da će uknjižiti, navodno, neku imovinu na bazi odluke Predsjedništva BiH, što je potpuno lažna situacija, jer ne postoji takva odluka“, upozorio je Dodik.

On je dodao da nema, niti može postojati akt Predsjedništva BiH za uknjiženje.

Dodik je za opozicione lidere rekao da su sasvim neprimišljeno ušli u takvu vrstu priče. „Zato mi sumnjamo u njihove mogućnosti da Republici Srpskoj podare zaštitu koja je neophodna“, zaključio je Dodik.

Govoreći o odnosu HDZ-a BiH i SDA, Dodik je rekao da je HDZ BiH odlučan i politički motivisan da postavi na dnevni red nekoliko političkih pitanja o poziciji hrvatskog naroda u BiH, te ocijenio da će to biti neprihvatljivo za SDA.

Komentarišući spekulacije o tome ko ima poslaničku Narodnoj skupštini Srpske, Dodik je istakao da svi koji su radili na destabilaziciji Republike Srpske u političkom i medijskom smislu nastavljaju to i sada širenjem raznih spekulacija.

„Bez obzira na sve to, koalicija SNSD-DNS-SP ima dovoljno glasova da izabere skupštinsko rukovodstvo i to ćemo završiti 24. novembra“, ponovio je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se