18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dame, možete li da pobjedite PMS?

Medicinska istraživanja, ipak, govore da čak 50 do 80 odsto žena u reproduktivnom dobu pati od ovog sindroma, koji ima veliki uticaj na lični i profesionalni život.

PMS je povezan sa menstrualnim ciklusom. Javlja se nedjelju ili dvije prije početka menstruacije. Prestaje sa početkom menstruacije a može trajati i sve vrijeme. Svaka žena može biti pogođena i svaka ga može proživljavati na različite načine. Period prije menstruacije zna da bude pravi emocionalni tobogan. Većina žena se osjeća razdražljivo, osjetljivo, iritirano, loše raspoloženo sa pojačanom željom za unos ugljenih hidrata ili slatkišima, a mnoge čak doživljavaju sve od navedenih simptoma istovremeno, piše Blic.

Kod 20, 25 odsto žena u reproduktivnom periodu javljaju se baš izražajni simptomi PMS-a, koji se najčešće manifestuje nadutošću stomaka, napetim i bolnim grudima, promjenama raspoloženja, često porastom apetita, ali i subjektivnim osjećajem viška kilograma. Nekada su simptomi PMS-a toliko izraženi da se javljaju jaki bolovi i grčevi da žene nisu u stanju da se pomjere iz kreveta i da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

„Ovako jako izraženi simptomi javljaju se kod četiri odsto žena i to je predmenstrualna disforija. To je najteži oblik PMS-a“, objašnjava dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog i načelnica dnevne bolnice u GAK “Narodni front”.

Doktorica ističe da simptomi PMS-a mogu biti pojačani kod jako mladih djevojaka, ali i kod žena u periodu pred klimaks zbog oscilacije hormona. Iz tog razloga treba voditi računa o izboru terapije za otklanjanje tegoba, koja ne uspijeva baš kod svih podjednako.

Unos minerala, poput magnezijuma, može preventivno da djeluje, ali često ni to nije dovoljno da se žena oslobodi bola ili upotrebe lijekova. Kontraceptivne pilule isto tako mogu da pomognu, ali samo onim ženama koje smiju da ih koriste.

„Upotreba nesteroidnih antireumatika kod većine žena sa jednom do dvije tablete dnevno može da se riješi problem. Nekada se dešava da bolove može da umiri samo injekcija koja sadrži medikamente protiv grčeva“, ističe dr Mitrović Jovanović.

Savjeti za umanjenje tegoba PMS-a

  • Smanjiti upotrebu kafe i čaja
  • Koristiti biljne preparate ulja jagorčevine, đumbira i čaja od maslačka
  • Spavati 8 sati
  • Konzumirati zdravu hranu sa složenim ugljenim hidratima i vlaknima
  • Smanjiti ili isključiti upotrebu alkohola
  • Redovno se baviti fizičkom aktivnošću, 30 minuta dnevno, 4-6 puta u toku nedjAelje
  • Praktikovati relaksacione aktivnosti poput joge, tai čija ili masaže
  • Akupunktura

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se