10.9 C
Zvornik
21. фебруар 2024.

Borci traže prekid saradnje sa Sudom BiH

ZVORNIK – Prekidanje saradnje Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova RS sa Tužilaštvom i Sudom BiH, zahtjevi su sa večerašnjeg mitinga podrške za odbranu saboraca četvorice Srba protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice.

Jedan od zahtjeva, koji će biti upućeni Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Vlade, resornom ministarstvu i Boračkoj organizaciji Republike Srpske, jeste i da budu vraćene nadležnosti i procesuiranje ratnih zločina iz okvira Suda i Tužilaštva BiH u okvire pravosudnih organa Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Zvornik Vladan Matić rekao je na mitingu da je došlo vrijeme da se digne glas protiv selektivnog optuživanja samo Srba za navodne ratne zločine.

„U posljednjih mjesec dana pokrenut je postupak protiv 30 naših saboraca, a prema nekim saznanjima ne misle se tu zaustaviti“, rekao je Matić i podsjetio da su uhapšeni srpski generali i komandanti, a „na redu su komandanti bataljona i komandiri četa, vodova i sve do običnog vojnika“.

Matić je zapitao da li Tužilaštvo i Sud BiH, umjesto prava i zakona, „drže mač koji stoji iznad glave svakog srpskog borca“, vršeći tako osvetu i revanšizam za neke neostvarene političke ili ratne ciljeve.

„Kako drugačije to nazvati ako imamo podatak da je samo jedan tim tužilaca podigao optužnicu protiv 14 naših saboraca sa regije Birča, koji su odležali više od 35 godina zatvora, da bi bili oslobođeni u prvostepenom ili drugostepenom postupku“, podsjetio je Matić.

Matić je zatražio od Tužilaštva i Suda BiH da prestanu da djeluju selektivno, pristrasno, revanšistički i osvetnički, već da pokažu i dokažu da je zakon isti za sve, da su neselektivni i pravični.

Predsjednik Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Staka Petrović podsjetila je da na području zvorničke opštine živi 1.080 porodica poginulih boraca, za čiju smrt nijedan Bošnjak nije procesuiran niti je odgovarao.

„Skoro smo bili na Glođanskom brdu, dajući pomen za 126 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su muslimanske snage mučki poubijale 1992. godine, a Tužilaštvo BiH istovremeno tvrdi da ne zna za te žrtve“, rekla je Petrovićeva.

Ona je naglasila da je lično bila u ovim pravosudnim institucijama BiH, gdje joj je rečeno da „nemaju ni spiskove ni dokaze“.

„Majke, žene i djeca strepe za svoje borce koji su preživjelki rat da li će biti odvedeni i nevino optuženi, jer njih u Sudu i Tužilaštvu BiH ne interesuje istina, nego kriv je ako je Srbin“, rekla je Petrovićeva.

Predsjednik Komisije za boračka pitanja opštine Zvornik Bojan Lukić pozvao je demobilisane borce iz svih krajeva Republike Srpske da za nekoliko dana, ako ne budu ispunjeni ovi zahtjevi, svi krenu u Tužilaštvo i Sud BiH i tamo ostanu dok bude potrebno, odnosno dok ove pravosudne institucije ne počnu normalno i pravedno da rade.

Miting podrške, kome je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, organizovala je opštinska Boračka organizacija i Opštinska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

Tužilaštvo BiH objavilo je 20. novembra da je podiglo optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za zločine u Srebrenici 1995. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se