2 C
Zvornik
19. април 2024.

Vučić: Najteža politička provokacija, možda i zbog Putina

SENTA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je incident na utakmici Srbija – Albanija najteža politička provokacija usmjerena na pokušaj poniženja srpskog naroda i izazivanje dugoročne i trajnije nestabilnosti na zapadnom Balkanu posebno u Srbiji, kao i da postoje određene indicije za to ko je upravljao dronom.

Vučić je u izjavi novinarima nakon obilaska pogona JTI u Senti, naveo da je to provokacija usmjerena i na dnevno-političke prilike u Srbiji, te da željno iščekuje komentar UE, uz napomenu da neće prihvatiti podijeljenu kriviču i odgovornost.

„Naše partnere sam juče pet puta u periodu od 18 i 18.50 upozorio na mogući scenario provokacija od strane službenih lica Albanije, a neka od tih lica su nosila i šalove UČK i bilo je jasno da su došli sa nedvosmislenom namerom da provociraju domaćina“, rekao je Vučić.

Upitavši šta bi bilo da su srpski navijači otišli u Tiranu sa zastavama velike Srbije i četničkim obilježjima, Vučić je naveo da bi to vjerovatno „onda bio skandal svetskih razmera“.

„Neću da čujem iz EU da je jednaka krivica, nek se ne igraju slučajem…Moj posao je da ne dozvolim da oni za koje neko misli da su gazde mogu da rade šta hoće, da ponižavaju ovu zemlju i tako ću da se ponašam i ubuduće“.

Na pitanje da li će incident imati uticaj na najavljeni dolazak albanskog premijera Edija Rame u Beograd Vučić je rekao da će o tome konačnu odluku donijeti on i istakao da se ne plaši razgovora sa bilo kim jer su mu obraz i savjest čisti.

Dodao je i da ne isključuje da je incident smišljen kao provokacija uoči posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je naveo i da treba procijeniti da li je juče bilo propusta, počev od Fudbalskog saveza Srbije do organa reda.

Upitan da li je u incidentu učestvovao brat albanskog premijera Olsi Rama, Vučić je rekao da nadležni organi rade na tom slučaju navodeći da nije pronađen daljinski upraljač već da je dron navođen preko mobilnog telefona.

Treba tek dokazati ko je koristio i čiji je mobilni korišćen, rekao je premijer dodavši da postoje određene indicije o tome koji su to ljudi.

Na pitanje da li su brata albanskog premijera zadržali organi reda, Vučić je odgovorio: „To je pitanje za njega – ako on kaže da nije (zadržan) što bismo mi govorili nešto drugo“.

O pritiscima evropskih diplomata da se pusti grupa Albanaca koja je bila u loži, Vučić nije želio da govori i dodao je da oni koji su pustili bespilotnu letilicu nisu počinili krivično djelo jer je sve bilo dobro organizovano, nego su se ponašali bahato obmanjujući albansku i svjetsku javnost o tome šta se zbivalo na aerodromu.

„Vodili smo računa da ne uđu u krivično delo – mi smo bili dobri domaćini“, rekao je Vučić i dodao da je poslije stravičnog incidenta koji su sami izazvali obaveza države bila da ih sačuva.

Svoju obavezu smo izvršili, dodao je on i naveo da ćemo to i ubuduće činiti.

Upitan da komentariše uvrede na njegov račun tokom incidenta na Partizanovom stadionu Vučić je rekao da je to nešto normalno u našem narodu, da će se uvijek boriti za pravo ljudi da iskazuju čak i uvrede i da građani ove zemlje imaju pravo da o njemu kažu i najgore moguće stvari makar nemale veze s istinom.

„To su radili i veći lideri od mene, to je radio i Nikola Pašić i to je nešto što je normalno u našem narodu i ja s tim nemam problem“, rekao je Vučić novinarima u Senti i zaključio: „Moja je obaveza, i s tim imam problem, da sprečim pokušaj ponižavanja građana Srbije“.

Vučić je poručio da će država i sutra pokazati svoju snagu kada će biti veliki praznik i parada, te da će Srbija kao što se prije 70 godina borila protiv fašizma i pobijedila spriječiti i teritorijalne pretenzije nekoga ko joj šalje poruke na besprimjerne načine.

Premijer je pozvao građane da sutra dođu na vojnu paradu, da vide prave bespilotne letilice i da budu uzdignuta čela jer, kako je podvukao, Srbija nema razloga da se stidi.

Na pitanje odakle se na stadionu pojavio Ivan Bogdanov, koji je pominjan u slučajevima nasilničkog ponašanja, Vučić je odgovorio pitanjem: kakve to ima veze sa mnom i kako bih ja mogao da znam otkuda i kako on na stadionu?

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se