2 C
Zvornik
20. април 2024.

Umjetnici proglašeni ruskim specijalcima

BANJALUKA – Članovi ruskih kulturno-umjetničkih društava koji su doputovali u RS kako bi nastupili na manifestaciji kojom se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata proglašeni su juče ruskim specijalcima i obavještajcima koje je angažovala vlast u Banjaluci kako bi izazvali nemire u izbornoj noći.

Teorija zavjere

Njihov dolazak podstakao je nevjerovatna nagađanja da je riječ o pripadnicima posebnih ruskih policijskih jedinica i obavještajcima koji su tajno ušli u BiH ne prijavljujući svoj boravak. Federalni mediji i pojedini portali i blogeri bliski opozicionim strankama u RS, pozivajući se „na više izvora“, objavili su da je na područje Srpske tajno stiglo 148 ruskih specijalaca i obavještajaca i da su smješteni u tri hotela na području Laktaša i u Centar za obuku policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS u Palama. Naveli su da su Rusi stigli 28. septembra preko graničnog prelaza Rača i da im je MUP RS sugerisao da se ne prijavljuju Službi za strance BiH.

Spekulacije je podgrijao i direktor Službe za poslove sa strancima koji je na tu poziciju imenovan kao kadar SDS-a Dragan Mektić izjavom da je dolazak Rusa sumnjiv i da vrše opsežne provjere u vezi sa njihovom boravkom u RS.

– Ne znamo ko ih je doveo, ko su oni i koja im je misija. Sve se provjerava i utvrđuje. U toku je opsežna provjera. Ne miriše mi ovo na dobro i sve mi je već na prvu sumnjivo – rekao je Mektić za sarajevske medije.

Jedna od najvećih podvala i teorija zavjere ubrzo je, međutim, raskrinkana, a ispostavilo se da su umjesto specijalaca i špijuna u RS stigli „Donski kozaci“ kako bi uveličali manifestaciju kojom se obilježava 100 godina od početka Velikog rata, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture priprema već mjesecima. Dolazak ruskih umjetnika najavljen je polovinom prošlog mjeseca i na konferenciji za novinare koju su održali predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović nakon višednevne posjete Rusiji i sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tada je rečeno da će 5. oktobra u Banjaluci, u okviru kulturne saradnje RS i Rusije, biti postavljena izložba o carskoj porodici Romanov, koju je u Rusiji vidjelo nekoliko miliona ljudi.

Kozaci u šetnji Banjalukom

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da se organizuje zajednički nastup „Donskih kozaka“, kamernog orkestra iz Francuske i umjetničkih društava iz Srpske. U Ministarstvu prosvjete i kulture rekli su da će danas sa predstavnicima ruske Fondacije „Sveti Vasilije Veliki“ predstaviti detalje manifestacije „Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“, koja će biti održana u Banjaluci od 5. do 12. oktobra. Osim zvanične delegacije Fondacije, na manifestaciji će nastupiti i ruska solistkinja Kristina Aglinc sa pratnjom, osam donskih kozaka, te hor od 22 francuska muzičara.

Rusi koji su predstavljeni kao opasan ubačeni element prošetali su juče i centrom Banjaluke, a posjetili su i Hram Hrista Spasitelja.

– Posebno smo srećni što imamo priliku da naglasimo bratske odnose Srba i Rusa i što boravimo ovdje uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra – istakao je vođa „Donskih kozaka“ Nikolaj Đakonov.

Upitan da li zna da su ih pojedini mediji okarakterisali kao ruske specijalce i obavještajce, Đakonov je rekao da se u Banjaluci normalno kreću, da ne osjećaju nikakvu napetost i da je glavni razlog njihove posjete manifestacija na kojoj će nastupiti.

– Nismo specijalci, ali nam prija medijska pažnja – istakao je Đakonov kroz smijeh.

Spekulacije da su u RS doputovali ruski specijalci i obavještajci demantovale su i nadležne bezbjednosne institucije RS i BiH.

– Na području RS boravi određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa Rusijom – istakli su u MUP-u RS.

U Graničnoj policiji BiH su kazali da su u BiH ušla 144 državljanina Rusije i da su ispunjavali uslove potrebne za ulazak.

– Evidentirana lica nisu nosila uniforme i vojna obilježja i među njima je bilo i žena i muškaraca različite starosne dobi – saopšteno je iz Granične policije.

Prema podacima Granične policije, od 25. septembra do 2. oktobra na graničnom prelazu Rača evidentiran je ulazak 144 državljanina Rusije. U BiH  je 25. septembra ušlo 11 lica, 26. septembra 36, 27.  i 28. septembra po 24, 29. septembra pet, 30. septembra 40 i 1. oktobra četiri lica.

Funkcioner SNSD-a Drago Kalabić kaže da se konstruišu razni događaji kako bi se izvukli jeftini politički poeni i dodatno zaoštrila situacija uoči izbora. On je posebno ljut na Mektića, koji je potvrdio spekulacije.

– Mektićeva priča je sasvim jasna jer on nije srpski, već bošnjačko-američki kadar u Sarajevu. Mektić je morao to da kaže, iako zna da nije tako, jer su ga Bošnjaci i Amerikanci izabrali i mora da im služi. Oni smatraju da, ako su napunili Federaciju mudžahedinima, teroristima, džihadistima, iranskim obavještajcima, američkim agentima, i mi s nekim radimo. Mi nemamo potrebe za tim, niti smo se time do sada bavili – istakao je Kalabić.

On kaže da se smišljeno dižu tenzije pred izbore i ruše prijateljski i poslovni odnosi između RS i Rusije.

– Ovdje je i nekoliko privrednih delegacija iz Rusije i čekam kad će Mektić njih proglasiti teroristima, pa će vjerovatno za nekoliko dana reći i da je u Rafineriji nafte Brod rezervna ruska armija – naglasio je Kalabić.

Mektića demantovao njegov portparol

Šefa Službe za poslove sa strancima BiH Dragana Mektića demantovala je portparol te institucije Sanja Škuletić-Malagić.

– Evidentirano je prisustvo 124 osobe ruske nacionalnosti u dva hotela i motelu u Laktašima. Ono što do sada znamo jeste da su oni ušli zakonito, jer nema viznog režima i imaju pravo da borave mjesec. Oni su ulazili u BiH sukcesivno od 26. do 30. septembra. Hoteli su prijavili njihovo prisustvo Službi. Nema informacija da je bilo ko od njih u uniformi niti da je naoružan – rekla je Škuletić-Malagić.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se