18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Savin: Nakon Kosova, i Republika Srpska može da bude „presedan“

Ruski geopolitičar Leonid Savin ocjenjuje da poslije kosovskog presedana može da postoji presedan i za Republiku Srpsku i Novorusiju, kao i za ostale zemlje koje pokušavaju naći put ka nezavisnosti.

Savin u intervjuu Srni ističe da je projekat dalje federalizacije najvjerovatniji za BiH, što podrazumijeva dovoljno nezavisnosti u rješavanju socijalno-političkih pitanja, ali i neki stepen jedinstva.

„Globalizacija snažno udara na nacionalne države i ljudi počinju da shvataju da ih postojeći format države nikako ne zadovoljava i da je u suprotnosti sa nacionalnim, kulturnim i istorijskim interesima, čak i svakodnevnim životom“, objašnjava Savin.

On ne sumnja će Zapad nastaviti da vrši pritisak na Srbiju, Republiku Srpsku i sve one snage koje podržavaju Rusiju, ali ističe da će i Rusija aktivnije podržavati svoje prijatelje na Balkanu.

Savin, koji je i glavni urednik magazina „Geopolitika“, smatra da će Zapad vršiti pritisak na srpskog premijera Aleksandra Vučića da bi Beograd uveo sankcije Rusiji, ali da bi o odnosu Beograda prema Moskvi trebalo da se odlučuje unutar Srbije.

Savin je uvjeren da je narod Srbije u potpunosti na strani Rusije, imajući u vidu i pomoć koju Rusija pruža, ali imajući u vidu i istorijske veze.

On ocjenjuje da Rusija namjerava da proširi saradnju sa Srbijom i da sa Beogradom pravi više zajedničkih projekata.

„Biće predloženi infrastrukturni projekti, koji će biti konkurentni NJemačkoj i Turskoj, koje takođe pokušavaju da u Srbiji realizuju svoje ekonomske interese“, precizira Savin.

Prema njegovim riječima, ako Srbija bira EU, onda se predstojeća posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina može posmatrati kao pokušaj Rusije da iskoristi Srbiju za odbranu svojih interesa.

„Ako Srbija bira suverenitet i samostalnost i projekte koji su istorijski povezani sa Istokom, kao što je Evroazijski savez ili Carinska unija, onda to bezuslovno govori o tome da će Srbija i Rusija činiti nove korake u razvoju međusobnih odnosa“, navodi Savin.

On navodi da zemlje koje je Amerika često optuživala da su „osovine zla“ nisu nikoga zastrašivale, nego su htjele da žive prema svojim pravilima i nikome nisu smetale.

„SAD i njihovi partneri miješaju se u život drugih zemalja i naroda. Oni su Irak, Јugoslaviju, Libiju i druge države – uništili. Naravno da se slična politika vodi i prema drugim zemljama, uključujući i Rusiju“, naglašava Savin u intervjuu Srni.

On upozorava da se pojam „preventivna dilomatija“, koju koriste zapadne zemlje, može protumačiti kao „zastrašivanje“.

Savin smatra da će „Јužni tok“ biti realizovan, jer je to veoma važan projekat, bez obzira na to što niz lobista u Evropi pokušava na svaki način da spriječi dotok energenata sa Istoka u EU.

Postoji konflikt interesa unutar same EU, jer je niz zemalja južne Evrope, kao što su Italija, Španija, ali i Balkan, zainteresovano za isporuku gasa iz Rusije.

Leonid Savin jedan je od najpriznatijih ruskih stručnjaka za geopolitička pitanja i međunarodne odnose, a nedavno je objavio knjigu „Od šerifa do teroriste. Eseji o geopolitici SAD“.

U toj knjizi, koju je promovisao u Beogradu, Savin piše o geopolitičkim metodama i doktrinama koje SAD koriste u provođenju zacrtanih ciljeva i u svrhu globalne dominacije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se