20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Samo u jednoj regiji u Sijera Leoneu nema zaraženih ebolom. Zašto?

Koinadugu je planinska oblast na sjeveru Sijera Leonea i najveći okrug u zemlji, koji ima 265.000 stanovnika. Iako se graniči sa Gvinejom, odakle se proširila zaraza, u Koinaduguu nije zabilježen nijedan slučaj infekcije ebola virusom. Zasluge za to velikim dijelom pripadaju Momou Konteu, koji je rođen u Kabali (prestonica ove oblasti), ali je otišao u Ameriku, gdje je osnovao preduzeće za poslovni konsalting.

Kada je virus, kojim je danas zaraženo skoro 9.000 ljudi i od koga je umrla gotovo polovina tog broja, zahvatio Zapadnu Afriku, u junu se vratio u rodnu zemlju. 

Obavijestio se o virusu i brzo je zaključio da su mnogo veći izgledi da se proširi među siromašnijim ljudima.

“Suština je bila u tome da ne ubija bogate, niti pripadnike srednje klase. Ubija siromašne, koji se sele s mjesta na mjesto u potrazi za poslom i hranom”, objasnio je on.

Vrativši se u Kainadugu, donirao je 10 miliona leonea (oko 2.300 dolara) i obećao da će istu sumu poklanjati svakog mjeseca, tokom godinu dana. Novac je namijenjen za nabavku hlora za dezinfekciju, gumenih rukavica i maski za lice.

Konte je ubijedio lokalne političare i plemenske vođe da mu pruže podršku i formirao ekipu od deset ljudi, predvođenih zvaničnikom iz organizacije Ljekari bez granica.

Stražari na kontrolnim punktovima dobili su zaduženje da kontrolišu ko ulazi u oblast i izlazi iz nje. Dobili su infracrvene termometre i hlorisanu vodu, a posjetiocima je ulazak u region bio dozvoljen samo po pozivu lokalnih stanovnika.

Iz posebnog fonda davane su pozajmice za uvoz hrane, goriva i lijekova iz Fritauna, umjesto da lokalni vlasnici preduzeća sami putuju, a uzgajivači povrća su za transport komunalnim vozilima angažovali samo nekoliko vozača.

U svakom naselju su formirani timovi koji su vodili računa o sprovođenju novih propisa i edukovali stanovništvo o opasnostima od ebole.

U Koinaduguu Kontea veličaju kao heroja, ali niko u ovoj oblasti ne spava na lovorikama. U Makeniju, gradu udaljenom oko jedan sat od Koinadugua, nedavno je naglo skočio broj inficiranih.

Blic

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se