14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

RS pojačava mjere protiv ebole

BANJALUKA – Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj podiže mjere bezbjednosti kada je pojava ebole u pitanju na viši nivo, a u edukaciju i obuku u cilju prevencije i djelovanja u slučaju pojave uključene su sve relevantne institucije.

Prva obuka održana je juče u Banjaluci za zdravstvene radnike u ovoj regiji, a sprovode je Institut za javno zdravstvo RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, uz učešće pripadnika policije, Civilne zaštite i drugih institucija, pišu Nezavisne novine.

Nadležni tvrde kako je rizik da se zarazna bolest od koje je u svijetu umrlo na hiljade ljudi pojavi na našim prostorima i dalje jako nizak, ali da treba biti oprezan.

„Pripremili smo čitav set dokumenata i preporuka, kako za zdravstvene ustanove tako i za one koje bi mogle biti uključene u zbrinjavanje ove karantinske bolesti, uključujući Graničnu policiju, Civilnu zaštitu, Inspektorat i druge“, kazala je Nina Rodić-Vukmir, specijalista epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Jedna od mjera u slučaju borbe protiv ebole je karantin, koji se nalazi u dijelu Infektivne klinike Kliničkog centra u Banjaluci. U njemu će medicinsko osoblje raditi u tri smjene, a predviđeno je da osobe za koje se sumnja da su zaražene u njemu borave 21 dan, s obzirom na to da toliko traje period inkubacije virusa.

„Ukoliko se kod osobe razviju simptomi koji liče na ebolu, ona će biti hospitalizovana i stavljena u izolaciju, nakon čega će biti izvršena dijagnostika koja se može raditi samo u Kliničkom centru u Banjaluci“, kazala je Rodić-Vukmirova.

Inače, oni koji putuju u RS, a dolaze iz zemalja u kojima je ebola registrovana, stavljaju se pod medicinski nadzor, koji su zasad prošle tri osobe, dok se jedna iz zapadne Afrike trenutno nalazi u njemu.

Janja Bojanjić, specijalista epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo, kazala je kako su simptomi ebole povišena temperatura iznad 38 stepeni i da jako liče na grip.

Tu su i kostobolja te bolovi u mišićima i zglobovima, a drugi ili treći dan javljaju se povraćanje i proliv, u čijem se sadržaju nalazi krv. Javljaju se i osipi, a smrt nastaje u prosjeku od 10 do 12 dana“, kazala je ona.

Duško Bunić, rukovodilac Službe bezbjednosti vazdušne plovidbe u „Aerodromima RS“, kaže da je banjalučki aerodrom spreman da odreaguje ukoliko bi zaražen putnik izašao iz aviona.

„U saradnji sa Domom zdravlja Laktaši i Institutom za javno zdravstvo RS izabrana je prostorija na aerodromu u koju bi se pacijent smjestio, a imamo svoju medicinsku službu i zaštitnu opremu“, kazao je on.

Kako je kazao, za putnike koji se nalaze u avionima su nadležne avio-kompanije, s kojima takođe postoji dobra saradnja.

Inače, kako su pojasnili u Institutu za javno zdravstvo, ebola se prenosi direktno i tjelesnim tečnostima, kontaktom s umrlom osobom, a virus može da se nađe i u vanjskom prostoru, javnim površinama, instrumentima i slično.

SIMPTOMI

– povišena temperatura

– povraćanje

– krv u stolici

– kostobolja i bol u mišićima

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se