18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Robinson: Ne postoji dokaz koji tereti Karadžića za Srebrenicu

HAG – Američki advokat Piter Robinson pozvao je Sudsko vijeće Haškog tribula da odbaci optužbu da je Radovan Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i istakao da ne postoji opipljiv ili razuman dokaz da je on naredio ili znao za ubistva.

„Slučaj Srebrenica je maskimalno potkrijepljen, ali nema ni jednog jedinog dokumenta, pisanog ili usmenog, presretnutog razgovora ili svjedoka koji bi bio optužujući za Karadžića“, naveo je Robinson.

Karadžić je 9. jula naredio zauzimanje Srebrenice i obezbjeđivanje maksimalne zaštite civilima i ratnim zarobljenicima. Postoji dokumenti koji to dokazuju.

Imenovao je Miroslava Deronjića za civinog povjerenika i naredio mu da obezbijedi da svi civilni i vojni organi postupaju sa zarobljenim osobama kao sa ratnim zarobljenicima, a da civili mogu slobodno da odluče gdje žele da idu. Mnogobrojni dokumenti o tome su pokazani na sudu.

Karadžić je dao naređenje da se uspostavi stanica javne bezbjednosti u Srebrenici i da svi koji su se borili protiv srpske vojske treba da budu tretirani prema svim međunarodnim konvencijama.

„Tužilaštvo tvrdi da je sve to samo ‘simuliralo’ podržavanje zakona. Ali, razuman zaključak je da sva ta naređenje znači baš ono što u njema i piše.

Nema dokaza za druge teorije tužilaštva“, naglasio je Robinson, pravni savjetnik nekadašnjeg predsjednika Srpske, ističući da tužilaštvo ima samo posredne dokaze, odnosno teorije o tome da Karadžićeve naredbe i postupci znače suprotno od onoga što zaista znače.

Karadžić je iznio mnogobrojnu dokumentaciju, a 28 svjedoka, od kojih su neki visoki vojni i bezbjednosni faktori, potvrdili su da Karadžić nije imao ništa sa ubistvima u Srebrenici.

„To je potvrdio i poseban kanadski ekspert angažovan da obradi svu dokumentaciju“, naveo je Robinson.

Radovan Karadžić je podržao sve humanitarane konvoje u toj oblasti i nije imao nikakva saznanja niti je naredio prebacivanje muslimanskih vojnika u Zvornik.

„Ako je Karadžić, kako to tvrdi tužilaštvo, znao za ubistva, zašto nije uveo vanredno stanje i u Zvorniku, kao što je to učinio u Srebrenici ili Skelanima, jer bi tako lakše prikrio zločin“, upitao je Robinson. „Karadžić je mislio da je sve urađeno čisto i poslije ulaska srpske vojske u Srebrenicu gostovao je na televizjama i govorio o tome. Zašto bi to radio ako je znao šta se tamo dešavalo?“

Ovdje je svašta rečeno na račun Radovana Karadžića. Možete o njemu misliti šta god hoćete, ali ne i da je glup, naveo je Robinson.

Ali, čak i da je Karadžić znao za ubistva, a da ih nije naredio /za šta ne postoji ni jedna vjerodostojan dokaz/ opet ne bi mogao biti osuđen za genocid, naveo je američki advokat.

On je citirao i zaključke sa drugih suđenja iz kojih prozilazi da Radovan Karadžić u Srebrenici nije naređivao nikakva smaknuća niti je za njih znao.

Pojedini oficiri srpske vojske, koji su učestvovali u tome ili su bar znali za ubistva, imali su razloga da sve sakriju od Karadžića, rekao je Robinson.

„Karadžić je svojevremeno naredio prekide jednog broja vojnih operacija, poput one na Igmanu, što nije bilo volji po nekim vojnim krugovima i svima su poznati sukobi na relaciji Karadžić – vojni vrh“, zaključio je Robinson.

On je pozvao sudsko vijeće da odbaci nedokazanu optužbu za genocid protiv Karadžića, navodeći da svi dokazi upućuje na stav da se ne može izvan razumne sumnje tvrditi da je Karadžić naredio ili učestvovao u ubistvima u Srebrenici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se