15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Republika Srpska zavisi od ličnog odnosa Dodika i Trišića?! (Poziv na jedinstvo)

Evo jednog neuobičajenog razmišljanja. Njegovo polazište je u stanovištu da što je bolji lični odnos Dodika i Trišića, to je bolje i Republici Srpskoj i njenim građanima, ali i obrnuto. I upravo ta premisa daje mi za pravo da javno govorim o njihovim odnosima.

Predsjednik Republike Srpske i predsjednik najjače političke stranke gospodin Milorad Dodik i vlasnik BN televizije, radija i portala imaju svoju specifičnu moć. Kod prvog moć proističe iz političkog legitimiteta, povjerenja građana na izborima i korišćenja instrumenata države. Kod drugoga moć proizilazi iz uticaja medija koje je stvorio zahvaljujući velikom radu i sposobnosti. Nije mi namjera da uspoređujem, ili stavim u istu ravan ove dvije ličnosti, već samo da istaknem njihovu sposobnost, da svaki na svoj način utiče na kreiranje, ne samo političke svijesti društva, na ekonomske prilike a samim tim na budućnost RS i njenih građana. Podrazumijeva se da ovdje nije riječ o fatalnim uticajima, ali je riječ o svakako vrlo važnim uticajima.

Javnosti je poznato da je njihov odnos zadnjih godinu dana gotovo neprijateljski. Počelo je tako što su jedan drugom „dirnuli porodicu“, a onda nemilosrdna BNTV kampanja protiv „režima“ oličenim u liku i djelu Dodikovom. Sve je crno i ništa ne valja. U toj kampanji nije bilo samo istine, već i… Mnogi kažu da je BN televizija napravila bolji učinak za ishod izbora opoziciji od nje same.

S druge strane, iz prostorija BN televizije mjesecima nisu izlazili poreski inspektori. Uslijedile su novčane kazne, izjave da je BNTV izdajnička televizija. Kuda sve to vodi?!

S obzirom na veliku specifičnu moć i jednog i drugog, ako se nastavi taj lični sukob, moguće su podjele u društvu i stvaranje političkog ambijenta u kojem nije moguće doći do najboljih rješenja u političkom i ekonomskom smislu za Republiku Srpsku i njene građane.

Na primjer, BN televizija može uticati na svijest značajnog broja građana u pravcu da nije dobro da okosnicu političkog i ekonomskog programa Republike Srpske čini dogovor dvije najjače političke stranke i to tako što će potencirati razlike i moguće slabosti takvog dogovora, a favorizovati neki drugi dogovor i skupštinsku većinu. Recimo skupštinska većina koju bi činila opozicija proširena DNS-om i SP-om Republike Srpske. Za takvo njihovo učešće dobili bi funkcije predsjednika vlade i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. I upravo SDS kao najjača opoziciona stranka, koja se najviše zalagala za promjene dovela bi političke stranke koje su bile na vlasti koliko i SNSD, samo što imaju daleko manji legitimitet (osvojili su ispod 10% glasova). Njima bi se omogućilo da dobiju neku od najvažnijih funkcija u Republici Srpskoj i da nastave biti u vlasti.

Ukoliko bi se pravio ambijent za skupštinsku većinu sa Koalicijom Domovina, tada bi se od nje moglo očekivati razno uslovljavanje poput stopiranja projekta gasovoda kroz Republiku Srpsku (Svojevremeno su nam Bošnjaci „potegli“ vitalni nacionalni interes i preko Vijeća naroda ukinuli našu himnu Bože pravde i grb Nemanjića, mada je možda prava istina da smo mi to sami sebi uradili, jer nismo morali pristati na to.)

Što se tiče mogućeg nastavka rada stare skupštinske većine političkih stranaka u novom sazivu Narodne skupštine, ona ne daje mogućnost značajnijeg političkog i ekonomskog iskoraka. Manje-više ona je svoj kapacitet pokazala u dosadašnjem periodu vladanja.

Međutim, ukoliko bi BN televizija afirmisala sve prednosti dogovora dvije najjače političke stranke sa mogućnošću priključenja i drugih, kao i formiranje Vlade RS od časnih i sposobnih ljudi, narod, glasači i SDS-a i SNSD-a, a njih je najviše sa zadovoljstvom bi to podržali. Takva skupštinska većina u Republici Srpskoj podrazumijevala bi i njeno jedinstveno učešće u zajedničkim organima BiH.

Izjave da je BN televizija izdajnička za mene ne stoje, jer upravo je ona, BNTV, pratila aktivnosti Pokreta već punih 12 godina (prvo Udruženje Zajedno do istine pa od 2005. Pokret SNP Izbor je naš). Navešćemo samo neke aktivnosti:

Prikupljanje preko 50.000 potpisa građana Republike Srpske koji traže da se na referendumu izjasne da li su za njeno izdvajanje iz nametnute BiH,

Kampanja protiv ulaska u NATO (Protestna šetnja „Nećemo u NATO, nećemo u Rat“, performans „Bušenje NATO-a“), Akcija „Himna, grb, zastava, to smo mi“, istaknimo naše zastave…, Akcija pod nazivom „Pobijedimo krizu radom, radujmo se i radimo“, gdje smo na Trgu Krajine u Banjaluci besplatno podijelili više hiljada sadnica i opremu za pčelarstvo, itd…

Na takvoj saradnji iskreno se zahvaljujemo BN televiziji i gospodinu Vladimiru Trišiću, ističući činjenicu da smo gotovo samo od njih imali pomoć i podršku.

Što se tiče kriminala i korupcije oni su, s obzirom na rasprostranjenost, „kosmički problem“, dakle nije samo naša specifičnost. Mada mislim, da je na našim prostorima od strane dijela Međunarodne zajednice dato i „zeleno svjetlo“ za tu pošast, kako bi lakše uticali i uslovljavali političare. Kriminal i korupcija može se suštinski riješiti promjenom sistema vrijednosti. Da društvo pokaže krajnje negativan odnos prema tim pojavama kao i da aktivno afirmiše prave vrijednosti… Sposobni pojedinci treba da osjete izazov u činjenju opšteg dobra smatrajući i to smislom života.

Duboko vjerujem da je predsjednik Dodik sada na pravom putu, da se kod njega primilo rodoljublje i bez obzira na neke dosadašnje slabosti može pokazati državničke sposobnosti važne ne samo za Republiku Srpsku već i za cijeli srpski narod.

I možda su upravo njih dvojica, predsjednik Dodik i vlasnik BN televizije, gospodin Trišić, prizvani da pruže jedan drugom ruku, kako bi punom snagom, svako na svoj način pomogli svom narodu i u tome osjetili ogromnu radost, dajući primjer drugima da i oni tako čine.

Dane Čanković, predsjednik pokreta „Izbor je naš“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se