4.4 C
Zvornik
26. фебруар 2024.

Preuzimanje kontrole neba počinje 13. novembra

MOSTAR – Operacija preuzimanja kontrole neba u BiH počinje 13. novembra, što je objavljeno u svim međunarodnim publikacijama, izjavio je Srni vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ Damir Ćopić.

Ćopić kaže da mu nije jasno da ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić izgleda jedini ne zna kada BiH preuzima kontrolu neba.

„Kao vođa tog projekta učestvovao sam u pregovorima sa Eurokontrolom, ali me ministar Hadžić eliminisao i formirao delegaciju koja je nastavila pregovore, pa možda nisu najbolje razumjeli kada počinje preuzimanje“, ističe Ćopić.

On napominje da je ministarstvo, na čijem je Hadžić čelu, trebalo početi pregovore o izmjenama međudržavnih ugovora o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga vazdušnog saobraćaja između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske i Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje tih usluga između Savjeta ministara BiH i vlada Srbije i Crne Gore, ali da još nisu počeli.

Komentarišući informacije Ministarstva transporta i komunikacija BiH o nedoličnom ponašanju v.d uprave BHANSA-e koja je otputovala u Kinu kada je trebalo početi operacije preuzimanja kontrole neba, Ćopić kaže da su otišli da bi „spasili“ važne ugovore koji nisu potpisani zbog blokade ljudi bliskih Hadžiću, koji sjede u Savjetu Agencije.

„U Kini se održavao ATC Global – svjetska konferencija o kontroli neba gdje se ne potpisuju nikakvi dokumenti. Cilj naše posjete je bio da zamolimo dobavljače, koji su bili u Kini, da odobre prolongiranje potpisivanja ugovora za nabavku opreme koji nisu potpisani jer nije data saglasnost predsjednika Savjeta BHANSA-e“, naveo je Ćopić.

On je rekao da je Hadžićev savjetnik predsjednik Savjeta Agencije, te pojasnio da je ekipa stručnjaka BHANSA-e bila u martu na ATC Globalu u Madridu gdje su eksperti precizirali šta je potrebno nabaviti od opreme koja je preduslov za preuzimanje kontrole neba.

„Nažalost, to još nismo učinili zbog navedenih blokada, pa smo se u Kini izvinjavali“, kaže Ćopić.

Ministar Hadžić danas je na Savjetu ministara iznio informaciju o nedoličnom ponašanju v.d. uprave BHANSA-e zbog čeka je Ministarstvo zaduženo da za sljedeću sjednicu pripremi odluku o razrješenju vršioca dužnosti uprave ove agencije.

Hadžić je rekao da je preuzimanje kontrole neba počelo i prije 1. oktobra.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se