10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Političke strukture finansiraju radikalne islamiste

BANJALUKA – Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić tvrdi da političke strukture na Balkanu, posebno u BiH, na Kosovu i u Raškoj oblasti koketiraju sa ekstremističkim islamskim grupama, a u većini slučajeva su i glavni finansijeri i pomagači radikalnih islamista.

„Na Balkanu od 1992. godine i rata u BiH postoje krizne tačke koje su zamrznute i potreban je samo jedan okidač koji bi ih ponovo oživeo“, rekao je Radić za dnevni list „Pres Republika Srpska“.

Radić je naveo da u BiH, na Kosovu, a posebno u Raškoj oblasti postoji dominantna struja koja je integrisala svoj politički i vjerski interes i vrlo vješto upravlja sa ekstremistima koje je sama stvorila.

„Najbolji primjer je grupa Muamera Zukorlića koja ne dozvoljava da se kompromituje, ali na vrlo elegantan način prikazuje pristalicama ideju koja je separatistička i ekstremistička, a s druge strane pazi da ne uđe u konflikt s vlastima“, istakao je Radić.

Kao žarišta ekstremizma Radić je izdvojio krugove u Novom Pazaru, Sarajevu i njihove organizacije koje promovišu ideju radikalnog islamizma gdje uvijek postoji sprega političkog i vjerskog interesa, ali i organizovanog kriminala.

„Kretanje novca od velikih kompanija, preko finansiranja određenih ljudi, donacija, kao što je bilo u toku rata u BiH, doprinijelo je da i danas na ovim prostorima postoje crni fondovi za finansiranje terorističkih organizacija i pojedinaca“, zaključio je Radić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se