PolitikaVIJESTI

Opozicija vodi brutalnu predizbornu kampanju

BANJALUKA – Kandidat koalicije SNSD–DNS–SP za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras da opozicija vodi „brutalnu, razularenu i prljavu predizbronu kampanju“ i istakla da je to osjetila na spostvenoj koži.

„Za razliku od njih SNSD se trudi da bira riječi i da se bavi pitanjima koja su suštinski važna za građane Srpske, odnosno šta namjeravamo da radimo na ekonomskom i političkom planu“, rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je ocijenila da će za SNSD glasati svi koji žele stabilnost i sigurnost.

„Opozicija nema konciznu priču, jer jedni govore o povećanju zaposlenosti, a drugi o smanjenju broja zaposlenih“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona kaže da joj je bilo sugerisano da ne učestvuje u ovoj debati zbog svega što je doživjela u Trebinju, odnosno užasnog skandiranja na mitingu Saveza za promjene, ali da je odlučila da dođe, jer građani očekuju da priča o temama koji ih interesuju.

„Vrijeđanje nije uticalo na mene, jer da bi vas nešto povrijedilo morate da poštujete protivnika“, rekla je Cvijanovićeva i napomenula da ne očekuje nikakva izvinjenja.

Prema njenim riječima, skandiranje u Trebinju je predvodio gradonačelnik Slavko Vučurević, a na sve nisu reagovali lideri opozicije Ognjen Tadić i Mladen Ivanić.

Govoreći o spoljnoj politici BiH, koju će zastupati, ukoliko bude izabrana za člana Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je istakla da je ključno pitanje uspostavljanje mehanizma koordinacije.

„Teško je definisati spoljnu politiku u uslovima kakvi su u BiH. U svakom slčučaju potrebno je razumjeti važnost evropskih integracija, iako u dogledno vrijeme neće biti prijema u punopravno članstvo u EU“, kaže Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH treba da bude decentralizovana zemlja sa jasno utvrđenim nadležnostima i ističe da će se, ukoliko bude član Predsjedništva BiH, ponašati veoma odgovorno.

„Ustavne promjene su moguće uz saglasnost tri naroda i dva entiteta, a Republika Srpska ima definisan stav o provođenju odluke Sejdić – Finci. Jedine funkcionalne institucije u BiH su one iz Republike Srpske na šta sam ponosna“, rekla je Cvijanovićeva i dodala da moraju biti stvoreni uslovi za vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH.

Ona je podsjetila da je SNSD, uprkos izazovima globalne ekonomske krize, uspio održati političku i ekonomsku stabilnost u Srpskoj.

„U Republici Srpskoj smo realizovali brojne projekte. Kada je riječ o nivou BiH potrebno je poslati pozitivnu poruku da bi privukli investitore“, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o članstvu BiH u NATO, Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska mora voditi računa o interesima Srbije o ovom pitanju, ali i voditi računa o vojnoj imovini koja ne smije da bude prenesena na nivo BiH.

Ona kaže da je u administraciji BiH zaposlen veliki broj lica što je nedopustivo.

„Takva je situacija i sa Oružanim snagama BiH, a smatram da je BiH trebalo da bude demilitarizovana. Ovakva glomazna administarcija na nivou BiH je nedopustiva“, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close