PolitikaVIJESTI

Odluka o sporazumu sa Europolom – bitan iskorak

SARAJEVO – Delegacija EU u BiH i specijalni predstavnik EU ocijenili su kao bitan iskorak današnju odluku Savjeta ministara BiH koji je utvrdio Prijedlog osnova i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Kancelarije evropske policije /Europol/.

Ovim sporazumom će biti proširena saradnja u borbi protiv teških oblika međunarodnog kriminala, a posebno terorizma i drugih vidova kriminala u nadležnosti Europola.

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi istakao je da će operativni sporazum između Europola i BiH doprinijeti efikasnijoj borbi protiv prekograničnog kriminala kroz ojačanu saradnju sa Europolom, kao i kroz razmjenu ličnih podataka.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Mekgafi naglasio da veća međunarodna saradnja znači manje mjesta za sakrivanje kriminalaca i da će zasigurno u ovome biti potrebno obezbijediti visok stepen zaštite podataka građana.

„Sada je prioritet da se brzo nastavi sa svim potrebnim formalnostima, s ciljem da se započnu pregovori o operativnom sporazumu između BiH i Europola“ – poručio je Mekgafi.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog osnova i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Kancelarije evropske policije /Europol/, kojim se proširuje saradnja u borbi protiv teških oblika međunarodnog kriminala, a posebno terorizma i drugih vidova kriminala u nadležnosti Europola.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close