18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Njemački vojnik prebjegao na stranu proruskih snaga

BERLIN – Dobro obučeni vojnik njemačkog Bundesvera sa dijelom svoje opreme samoinicijativno je otišao u Ukrajinu i tamo se, izgleda, bori na strani proruskih snaga, saznaje danas njemački list „Zidojče cajtung“(SZ).

U krugovima njemačke vojske za sada zvanično nije potvrđeno.

„Slučaj je brizantan (razoran)“, ocjenjuje današnja njemačka štampa,  navodeći da je riječ o vojniku iz elitnog dijela Bundesvera, obučenom padobrancu i da postoje indicije da je on već, možda, učestvovao u borbama na strani proruskih snaga.

Za vojnika se kaže da je njemački državljanin, rođen 1991. na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza i da je pripadnik padobranske jedinice u Donjoj Saksoniji.

Vojnik se nalazio na dvonedjeljnom bolovanju, prenose mediji, postavljajući pitanje o tome da li je tu riječ o „privatnom ratu“.

Štampa prenosi i da prvi rezultati istrage tog slučaja pokazuju da je obučeni vojnik vjerovatno u Ukrajini, kako bi tamo podržao proruske snage.

Kakve bi motive mogao imati 23-godišnji mladić da se „bez dozvole udalji od trupa“, za sada nisu jasni, piše štampa.

Odbjegli vojnik se prije dvije godine prijavio kao vojnik po ugovoru u Bundesver i obavezao se na četiri godine službovanja.

U vojnim krugovima se kaže da on sa sobom nije ponio oružje Bundesvera i da bi se, kada je riječ o opremi koju sa sobom ima, moglo raditi o šljemu, rancu ili čizmama Bundesvera.

Mediji javljaju da portparol Bundesvera nije želio da se izjasni o tom slučaju, već je samo ukazao da je istraga u toku.

Štampa piše da bi za njim mogla da bude raspisana i međunarodna potjernica i da je i sam pokušaj dezerterstva krivično djelo, za šta bi mogao biti osuđen na petogodišnju robiju.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se