20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema ebole u BiH: Tri osobe pod zdravstvenim nadzorom zbog boravka u Africi

Iako su pojedini bh. mediji javili kako su u BiH tri osobe potencijalno zaražene smrtonosnim virusom ebola, glavni sanitarni inspektor RS, Desimir Miljić poručuje kako razloga za paniku nema.

On je za Klix potvrdio da su tri osobe u RS bile pod zdravstvenim nadzorom, ali je riječ samo o proceduri koju je propisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koja podrazumijeva da se putnici koji dolaze iz država u kojima ima ebole stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, što je period maksimalne inkubacije za ebolu.

„Mi smo imali tri takva slučaja, tri osobe koje su bile povratnici iz afričkih zemalja i one su do sada bile 21 dan pod zdravstvenim nadzorom ljekara, no taj je period već istekao“, kazao je Miljić, te dodao:

On je dodao da nisu imali nijedan slučaj na osnovu kojeg se moglo direktno sumnjati na potencijalnu zarazu, niti je ijedan od tih putnika imao bilo kakve simptome koji bi mogli upućivati na zarazu.

Usljed pojave epidemije ebole koja hara Zapadnom Afrikom, u BiH se provode posebne mjere koje uključuju zajedničku akciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije, te se u trom smislu radi na pojačanom nadzoru i zdravstvenoj kontroli osoba koje dolaze iz područja zahvaćenima epidemijom, zemalja zapadne Afrike, među kojima su Liberija i Gvineja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se