13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Najmlađa opština se sprema za izbore

DOBOJ – Stanari, koji su nedavno dobili status opštine, trebalo bi da izaberu lokalnu vlast najkasnije za tri mjeseca na prijevremenim izborima na kojima će 7.800 stanovnika imati pravo da bira načelnika opštine i 15 odbornika Skupštine opštine.

Odbor za obnavljanje opštine Stanari prije nekoliko dana je predao zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje prijevremenih izbora, koji će biti raspisani u roku od 30 do 90 dana.

– Odluku o finansiranju i načinu sprovođenja izbora donijeće zajedno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i CIK – rekao je član Odbora za obnavljanje opštine Stanari Goran Jerinić i dodao da je za sada vjerovatno da će prijevremene izbore sprovesti Gradska izborna komisija iz Doboja.

Jerinić je kazao da nemaju objekat u koji bi mogli da smjeste opštinsku službu, zbog čega će morati praviti zgradu.

– Uskoro ćemo donijeti odluku gdje ćemo graditi zgradu, a Vlada i predsjednik RS su obećali da će nam pomoći prilikom osnivanja i organizovanja opštine – poručio je Jerinić.

Na izborima će moći da učestvuju politički subjekti koji budu sakupili najmanje 100 potpisa. Jerinić će biti kandidat SNSD-a za načelnika, a prema nezvaničnim informacijama, njegov protivkandidat iz najveće opozicione stranke SDS-a biće poslanik u Narodnoj skupštini RS Mladen Kršić.

Stanari su imali status opštine do 31. januara 1960. godine, a inicijative za ponovno vraćanje u međuvremenu su pokretane nekoliko puta. Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su u septembru jednoglasno Zakon o osnivanju opštine Stanari, koji je predložio predsjednik RS Milorad Dodik.

Osim Stanara, u sastav nove opštine ući će još 12 manjih sela, a na teritoriji najmlađe opštine u RS živi oko 11.000 ljudi. Mještani kažu da na osnivanje opštine čekaju 50 godina i da im se san konačno ispunio.

– Mnoge oči su uprte u rudnik i termoelektranu koja je u izgradnji, ali postoji još načina i resursa koji mogu da se iskoriste da narod ovog kraja bolje živi – rekao je mještanin Miloš Kajganić.

Mještani vjeruju da će im status opštine pomoći prije svega u izgradnji infrastrukture kao preduslova za razvoj.

– Među prioritetima je i dom zdravlja, da se imamo gdje liječiti – kazala je Milica Baćić.

Budžet

Budžet opštine Stanari trebalo bi da iznosi oko 4,8 miliona maraka. Najveće prihode očekuju od koncesija i naknada za eksploataciju uglja, te od ostalih privrednih subjekata koji rade na području Stanara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se