14.3 C
Zvornik
04. март 2024.

Mundijali će se igrati na vještačkoj travi?

Generalni sekretar FIFA rekao je, braneći odluku da se SP za žene igra na vještačkoj travi, da će se i SP za muškarce prije ili kasnije igrati na takvoj podlozi.

FIFA, koja je odlučila da se Svjetsko prvenstvo za žene u Kanadi 2015. godine igra na vještačkoj travi, pod velikim je pritiskom jer su se neke igračice žalile zbog takve odluke i istakle da se Svjetski kup za muškarce nikada neće igrati na takvoj podlozi.

Generalni sekretar Žerom Valke objasnio je da je vještačka trava izabrana zbog klime u Kanadi.

„Bilo bi veoma teško obezbijediti dobru podlogu u svim gradovima. Nije riječ o novcu, ili u razlici između ženskog i muškog fudbala, već je riječ o prirodnim uslovima u Kanadi. Želimo da sve ekipe tokom šampionata u Kanadi imaju iste uslove“, rekao je Valke za sajt FIFA.

On je naveo da pravila FIFA dozvoljavaju da se neki turnir igra na vještačkoj travi ako je ona najboljeg kvaliteta i ako se koristi na svim stadionima.

„Moguće je da se Svjetski kup za muškarce prije ili kasnije igra na vještačkim terenima“, kazao je Valke.

Advokat Hampton Delindžer, koji zastupa igračice koje su podnijele tužbu kanadskom sudu zbog diskriminacije, rekao je da se naredna dva Mundijala, u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine, igra na prirodnoj travi.

On je naveo da argument Valkea o klimi u Kanadi pada u vodu jer su i u Rusiji i Kataru teški vremenski uslovi.

Fudbalski savez Kanade demantovao je navode da je vršio pritisak na igračice da odustanu od tužbe.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se