18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mapa od koje cijeli svijet ima SMRTNI STRAH

Zemlje širom svijeta pojačale su mjere kako bi se zaustavilo ubrzano širenje smrtonosnog virusa ebole, organizujući strožiju kontrolu i testiranja putnika na aerodromima, lažne uzbune i bezbjednosne vježbe.

Istovremeno, zvaničnik UN koji se upravo vratio iz Zapadne Afrike upozorio je da ova opaka bolest, koja je tamo već odnijela više od 4.000 života, pretiče napore koji se preduzimaju u cilju njenog suzbijanja.

Britanija je održala vježbu širom zemlje kako bi testirala spremnost za eventualnu epidemiju ebole.

U osmočasovnoj vježbi učestvovali su glumci koji su se pretvarali da su zaraženi ebolom i medicinsko osoblje koje ih je liječilo na tajnim lokacijama širom zemlje.
522985 makedonija ebola ap f
Makedonija

Britanija je, kao i SAD, pooštrila kontrolu na glavnim aerodromima kao što je londonski „Hitrou“.

Zabrinutost povodom ebole raste i u Francuskoj, gdje su za manje od 24 sata organizovane dvije lažne uzbune, dok eksperti upozoravaju da bi vrlo brzo mogao da nastupi realni scenario, prenosi francuska štampa. Premijer Manuel Vals pozvao je vlasti i medije na „oprez“ da se „ne bi izazvala panika“.

Istovremeno, unapređen program za provjeru temperature putnika koji dolaze iz Zapadne Afrike počeo je danas da se primjenjuje na Međunarodnom aerodromu „Kenedi“ u Njujorku, a isti program počeće da se sprovodi i na još četiri aerodroma u SAD.

Skrining program kojim se testiraju putnici pristigli iz tri zapadnoafričke zemlje koje su najviše pogođene ovom smrtonosnom bolešću počeće tokom naredne nedelje da se primjenjuje i na aerodromima „Njuark liberti“, „Vašington dals“, „Čikago O’Her“ i „Hartsfild-Džekson“ u Atlanti.U Latinskoj Americi, Peru i Urugvaj su najavili slične mjere na aerodromima, a Meksiko i Nikaragva planiraju da pooštre kontrolu migranata koji idu u SAD.

Kanadska vlada savjetovala je svojim građanima da napuste zapadnoafričke zemlje koje su najpogođenije ebolom i preduzela mjere na granicama kako bi se otkrili potencijalno zaraženi putnici, penosi Blic.

522986 sad ebola ap f
SAD

U međuvremenu, šef misije UN za ebolu Entoni Benbari, po povratku iz obilaska Liberije, Gvineje i Sijera Leonea, koje su najpogođenije epidemijom, rekao je liderima svjetske organizacije da je „virus daleko ispred nas i situacija je svakim danom sve gora“.

„Mi zajedno moramo da zaustavimo širenje te bolesti na druge zemlje i obezbjedimo da zemlje budu spremne da brzo otkriju, kontrolišu i eliminišu virus ukoliko bude unijet“, upozorio je on.

[quote color=“#1c1c1c“ bgcolor=“#e0e0e0″ arrow=“yes“]

Zaraženih 8.399

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 4.033 ljudi preminulo je od posledica ebole dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.399 slučajeva zaraženih.

Do naglog povećanja smrtnih slučajeva je došlo u trenutku kada su UN saopštile da nedostaje oko 800 miliona evra pomoći za borbu protiv ebole.

[/quote]

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se