12 C
Zvornik
20. април 2024.

Ko će formirati Savjet ministara BiH?

Izborni pobjednici sutra počinju pregovore o formiranju vlasti u BiH.

Razgovore u Mostaru započeće predsjednici SNSD i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, potvrđeno nam je u sjedištu HDZ  u Mostaru. Јoš nije poznazo da li će sastanku prisustvovati lideri SDA, SBB i Demokratske fronte, javlja RTRS.

Mnogo je pitanja na koje bi politički lideri u narednim danima trebalo da daju odgovor. Ono što je za sada izvjesno jeste da će već sutra Milorad Dodik i Dragan Čović u Mostaru razgovarati o formiranju vlasti. Prema dosadašnjim izjavama dvojice lidera, ali i platformi o saradnji dvije stranke, Dodik i Čović imaju usaglašena mišljenja, a to je da pobjedničke stranke budu te koje će BiH voditi u naredne četiri godine.

Međutim, novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvara mogućnost i drugih kombinacija za formiranje vlasti na državnom nivou. Pozivajući se na platformu koju je SDA potpisala, između ostalog i sa SDS i PDP, Izetbegović je za BHT izjavio da bi na nivou BiH radije vidio koaliciju sa strankama koje pripadaju porodici tzv. evropskih narodnih stranaka.

– Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP, tako da možemo napraviti jednu koherentnu strukturu u BiH – rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Ipak, Izetbegović je rekao da će poštovati volju naroda i da će sarađivati sa SNSD. Od Milorada Dodika očekuje da bude, kako kaže, konstruktivniji. Da li je ovo i zvaničan stav SDA nismo saznali, jer niko od rukovodstva stranke nije odgovarao na naše pozive.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik ponovio je stav da vlast treba da formiraju izborni pobjednici.

– Onaj ko bude komplikovao volju naroda iskazanu na izborima snosiće odgovornost za sudbinu ove zemlje. Svako ko pokušava da izigra izbornu volju konstitutivnih naroda radi prljav posao od kojeg BiH može imati samo glavobolju – ističe Dodik.

I Dragan Čović zagovara tezu o brzom formiranju vlasti koju bi na svim nivoima trebalo da čine stranke pobjednice. U Mostaru će sutra, kako nam je potvrđeno, početi razgovore sa Miloradom Dodikom.

Za vlast na nivou BiH, stranke pobjednice sa koalicionim partnerima imaju većinu, ali nedovoljno i za formiranje vlasti u FBiH. Tamo će tražiti četvrtog partnera sa kojima bi trebalo da formiraju Savjet ministara. Svi su u igri, a čini se, najozbiljniji kandidati su Komšićev DF i Radončićev SBB.

– U Republici Srpskoj je SNSD pobjednik na ovim izborima, u Federaciji biH je SDA, a kod Hrvata je to HDZ. To i ne mora biti većina, a može biti. Vidjećemo kako će se političke partije dogovoriti – rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP, uvjeren je da će Savez za promjene u Savjetu ministara imati većinu.

Na formiranje vlasti na nivou BiH bitno će uticati razgovori o uspostavljanju vlasti u FBiH, gdje je SDA apsolotni pobjednik, ali vlast ne može formirati bez HDZ BiH. Za izazove vremena je sve manje, a posla sve više.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se