10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako je četnik postao državni neprijatelj broj jedan Amerike

Početak jeseni u planinama Pokono stigla je ujedno i kao dobra i loša vijest za policajce koji love Erika Frejna, američkog četnika koji se sumnjiči da je u septembru ubio policajca i od tada se krije u šumi. Zbog opalog lišća teže će tragati za njim po zemlji, ali se zato policija nada da će potjera iz vazduha biti olakšana.

Više od šest nedelja nakon što je Frejn ubio Brajana Diksona (38) i ranio drugog policajca koji je pritrčao da pomogne, policija još ne može da mu uđe u trag.

U ponedeljak su lansirali balon opremljen kamerama koji će im služiti kao oko na nebu dok pokušavaju da zatvore nepregledni kamenolom na zemlji.

Hvatanje američkog četnika čije su vještine preživljavanja u divljini uporedili sa Rambovim, nije moglo da bude baš brzo – službenici čiste teren još od 12. septembra, stanovnici zajednice žive raštrkani po području pretrage, a planina je popularna i kod turista i vikend-skijaša.

Mještani moraju da žive sa pripadnicima specijalnih jedinica (SWAT) koji su kamuflirani u njihovim kućama i dvorištima i stalno šetaju sa psima, prelijeću helikopterima i krče puteve vozilima. I škole se periodično zatvaraju kad god neko pomisli da je Frejn uočen u blizini. Uz sve ove neprijatnosti, mještani i policija u stalnoj su neizvijesnosti da li će i kada ponovo napasti.

Cijela ova potera škodi i lokalnoj ekonomiji. Lov je zabranjen ove sezone ili dokle god se Frejn bude skrivao u tom području.

Američki četnik Erik Frejn (2)– To je za nas ovde velika stvar. Mi živimo usred dijela koji se pretražuje i lov je ovde jedna od glavnih stvari – rekao je mještanin Džon Džuks.

On je naglasio da svako razumije da je teren izrazito nepregledan i težak za pretraživanje, ali da su i dalje u nevjerici da je Frejn sposoban da se toliko dugo skriva od policije.

čki četnik- To pomalo opterećuje ljude. Samo želimo da se završi – dodaje Džuks.

Istražitelji vjeruju da je Erik Frejn dugo planirao i svoj napad i bijeg u šumu jer je uvijek gajio stavove protiv vlade. Vjeruje se i da je on veoma dobro snabdijeven namirnicama za preživljavanje negdje u skrivenim bunkerima u šumi.

Američki četnik Erik Frejn (1)Njegovo dobro poznavanje terena navelo je policiju da pretpostavi da se nije sasvim slučajno provukao kroz njihovu mrežu i da im je stalno na dohvat ruke.

On je u međuvremenu čak ostavljao i opipljive tragove policiji kao da im se podsmjeva, poput pakle cigareta “Drina” uvezene iz Srbije ili iskorišćenu maramicu ili pelenu…

[quote color=“#000000″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]

Pročitajte još:

[/quote]

Međutim, kako se policija kreće kroz šumu u potrazi za skrivenim mjestima oni su takođe i svjesni toga da su možda njemu na nišanu. Među pronađenim stvarima su i dvije bombe povezane žicom što je produbilo strahove da je možda i skrovište gdje se Frejn krije minirano.

Takođe je pronađen rokovnik za koji se vjeruje da je njegov lični dnevnik sa jezivim opisom ubistva policajca Diksona.

“Uzeo sam pušku i upucao ga oko 23 sata. Bio sam iznenađen kako je brzo pao. Ispalio sam dodatne metke u njegovu glavu i vrat. I dalje je bio miran. Drugi policajac prišao je ovom kojeg sam upravo upucao. Kada je kleknuo ispalio sam hice na njega i onda je skočio iza vrata. Njegove noge bile su i dalje vidljive”, piše u dnevniku koji je objavila policija.

U ponedeljak uveče lokalna osnovna škola organizovala je koncert za Noć vještica u znak pošte nastradalom policjacu.

– Znam da rade odličan posao. Znam i da postoje bjegunci koji se skrivaju godinama, ali vjerujem da će promjena vremena igrati veliku ulogu u tome da ga što prije uhvate – rekla je Dženifer Merkero, jedna od organizatora koncerta.

Independent/Blic

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se